NRK Meny
Normal

– Pengepremier gir bedre resultater på IQ-tester

Foreldre som ønsker at barna skal score høyt på IQ-tester, kan få dem til å prestere bedre ved å belønne gode resultater, ifølge en ny studie.

Skolebarn

Barn presterer bedre på IQ-tester hvis de får belønning for gode resultater, viser ny studie.

Foto: colourbox.com

Forskere har funnet ut at premiering av gode resultater kan gi opp til 20 flere poeng i IQ-tester hvor gjennomsnittet er 100 poeng, skriver The Telegraph.

Det er et forskningsteam fra University of Pennsylvania som har bevist at belønning fungerer, da de ville undersøke om resultatene i IQ-tester ikke bare handler om intelligens, men også motivasjon.

Jo mer penger, desto bedre resultater

Forskerne så på 46 tidligere studier av mer enn 2.000 barn for å finne ut om pengepremier hadde noen innvirkning på resultatene.

De fant at en pengepremie gjennomsnittlig kunne øke resultatene med 10 poeng, men resultatene kunne øke med 20 poeng når premiene ble over 70 kroner.

Blå hjerne og forgreina nervecelle

Forskerne har undersøkt hvordan pengepremier øker prestasjonene på IQ-tester.

Foto: SCANPIX / SCANPIX
Dag Barlaug

IQ-ekspert Dag Barlaug tror belønning kan hjelpe barna til å konsentrere seg om oppgavene.

Foto: NRK

Det virket som om økningen i antall poeng i IQ-testen var proporsjonal med hvor stor pengepremien var. Tanken er at motivasjonen blir større, jo større premien er.

IQ-ekspert og psykolog Dag Barlaug tror ikke det handler om at intelligensen i seg selv blir bedre på grunn av pengepremiene.

– Men vi kan ikke se bort i fra at man gjennom belønning kan hjelpe barna til å sitte stille og bruke evnene sine bedre, sier Barlaug til NRK.no.

Barlaug forteller at også måten testene blir introdusert på kan ha innvirkning på resultatene.

– Dette handler også om motivasjon, men vi vet at variasjonene likevel ikke blir så store.

– Ikke bare intelligens som er viktig for suksess

En annen studie av 500 gutter viste at de som uttrykte kjedsomhet og mangel på motivasjon under testen ved å gjespe eller se seg planløst omkring, fikk dårligere resultater på testen.

– Jeg håper dette kan få forskere, lærere og andre til å se med et mer kritisk blikk på slike målinger av intelligens og andre ting. Hvor hardt man prøver kan være like viktig for suksess i livet enn intelligensen i seg selv, sier psykolog Angela Lee Duckworth som ledet forskningen til The Telegraph.

Resultatene er presentert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.