133,78 kilometer i timen - på sykkel

Etter å ha prøvd å ta verdensrekorden i en uke lyktes Sebastiaan Bowier i aller siste forsøk.

WHPSC WHPSC

Sykkelen, som kan minne om et lite lyntog, får starthjelp på vei mot verdensrekord.

Foto: Bas de Meijer / Bas de Meijer

Studenter fra TU Delft og VU University i Amsterdam har nylig gjennomført et skoleprosjekt litt utenom det vanlige - «bygg verdens raskeste sykkel».

Studentgruppa og syklistene lyktes, og i helga ble den gamle verdensrekorden slått med 0,6 kilometer i timen.

– Ufattelig spennende

Verdensrekorden ble satt på en åtte kilometer lang rett veistrekning gjennom ørkenen i Nevada.

Gruppa hadde satt av seks dager på å nå målet, men teknisk trøbbel gjorde sitt til at de ikke nærma seg toppfart før den siste dagen.

– Datasimuleringene viste at sykkelen burde være raskere enn den faktisk var, noe som viste seg å bunne i et aerodynamisk problem, forklarer gruppeleder Wouter Lion på prosjektets blogg.

Det viste seg at sykkelens ytre skall forandret litt form på grunn av kreftene det ble utsatt for, et problem studentene klarte å finne en løsning på.

– Det var ufattelig spennende. Etter tekniske problemer og dårlig vær klarte vi det på aller siste forsøk. En fantastisk følelse.

Se video av et rekordforsøk tidligere i uka:

Formel 1-skall

I tillegg til at Sebastiaan Bowier satte verdensrekord sykla gruppas andre syklist, Wil Baselmans, 127,43 kilometer i timen - den tredje høyeste hastighet som har blitt målt på sykkel.

Den nest høyeste hastigheten - 133,28 kilometer i timen - er det tidligere verdensrekordholder Sam Wittingham som har oppnådd.

Rekordsykkelen har fått navnet VeloX3. Den liggende syklisten omsluttes av et aerodynamisk skall for å minimere luftmotstanden.

– Sammenligna med en vanlig sykkel har VeloX3 bare en tidel av luftmotstanden, både på grunn av formen og det faktum at vi har lagd materialet av et skall som vanligvis brukes på Formel 1-biler, forklarer Lion.