NRK Meny
Normal

100-åringer like usunne som andre

Ny studie viser at mange hundreåringer ikke nødvendigvis har blitt så gamle på grunn av livet de har levd.

Gammel mann med hund

For eksempel røyking trenger ikke være en stopper for å bli eldre enn hundre år

Foto: Ed Yourdon, Creative commons, flickr / Ed Yourdon

Studien tok for seg 477 mennesker mellom 95 og 112 år, som alle deltok i Albert Einstein's College Longevity Genes Project. Dette prosjektet skal undersøke hvorfor noen mennesker blir så gamle, melder LiveScience.

Studien viser at mange av disse gamle ikke kunne skryte på seg et helsefremmende liv. Mange røykte, drakk, spiste dårlig og var overvektige.

Dette fikk forskerne til å konkludere med at genene er viktigst når det gjelder hvor gamle vi faktisk kan bli. Dette betyr allikevel ikke at vi kan røyke 40 om dagen og spise usunn mat uten konsekvenser for livstiden vår.

Røykte i 90 år

De eldre ble sammenlignet med en utvalgt gruppe som var født på samme tid som hundreåringene. Forskerne hadde undersøkt kontrollgruppens helsevaner på 1970-tallet, men nå var alle i denne gruppen døde.

Personene i kontrollgruppen døde av sykdommer som ofte blir assosiert med livsstil, som kreft og hjertesykdom.

Dette har ikke tatt livet av hundreåringene i studiet, ifølge forskningsteamets leder, Nir Barzilai.

– De ble beskyttet av deres egne gener, sier han til nettstedet.

Ifølge Barzilai har de gamle levd svært ordinære liv. De fleste var ikke vegetarianere eller helsefanatikere. Det var også nogenlunde like mange i kontrollgruppen som røykte og var overvektige.

En 107-åring som deltok i studie hadde røykt i 90 år.

– Det blir feil å avskrive livsstil

Nir Barzilai sier til Livescience at det er sterke bevis for at diett og fysisk aktivitet kan gjøre folk mer motstandsdyktige mot sykdommer, og forlenge livet.

Han sier at disse eldre levde i en tid hvor det var vanligere med fysisk aktivitet, og for eksempel overvekt var nesten ikke-eksisterende.

Forskningsprosjektet har som mål å identifisere de gengruppene som gjør at noen lever så lenge, og så bruke denne kunnskapen for å lage medisiner.

Studien er gjort av Albert Einstein College of Medicine i New York, og publisert gjennom The American Geriatrics Association.