Hopp til innhold

Robot gir kjempekrefter

Om ikke lenge kommer robotdrakten som kan hjelpe uføre til å gå igjen og fikser de ekstra tunge løftene for alle oss andre.

Robotdrakten HAL5
Foto: Cyberdyne / www.cyberdyne.jp

Det høres ut som en fjern framtidsvisjon, men professor Yoshiyuki Sankai har allerede laget en prototype av en robotdrakt som kan gjøre deg opptil 10 - 20 ganger sterkere, og innen et par år vil han starte masseproduksjon av nyvinningen.
Drakten kalles HAL, noe som står for Hybrid Assistive Limb. Den fungerer ved at sensorer fanger opp de små elektriske signalene hjernen sender til musklene. Signalene blir tolket og drakten gjør bevegelsen bæreren ønsker seg. Innebyggde elektriske motorer følger bevegelsen og forsterker kraften bæreren legger i den. Dermed kan svake og uføre personer bli 20 ganger sterkere, mens en stor og staut kar kan doble eller tredoble styrken sin.

Yoshiyuki Sankai og Eivind Grimsby Haarr

Schrödingers katt møtte professor Sankai på messa 'Digital hverdag' i Bergen.

Foto: Roger Myren (NRK)

 

Til det beste for menneskeheten

Navnet HAL er inspirert av datamaskinen med samme navn i Stanley Kubricks science fiction-klassiker 2001, "En romodyssé". I denne filmen tar datamaskinen makten over romskipet og dreper mannskapet, mens skaperen av HAL har helt andre planer.

Sankai vil at hans drakt skal være til nytte for menneskeheten. Tanken er at den først og fremst skal være til hjelp for uføre, eldre og personer med muskellidelser. Ved hjelp av drakten kan de igjen få muligheten til å bevege seg igjen.

Professoren har utviklet egne modeller av drakten som gjelder enkelt-ledd. Disse kan hjelpe personer med handikap, og patenten skal allerede ha blitt prøvd av japanske pasienter med muskelsvinn.

 

Nei til militæret

Store teknologiselskaper og forsvarsdepartement fra hele verden har vært i kontakt med Sankai og ønsket et samarbeid. Men Robotprofessoren har sagt nei til alle.

 

Underholdningsindustrien kan derimot se fram til gode dager. Sankai avslører for Schrödingers katt at han planlegger å bruke drakta sammen med virtual reality-briller. Isteden for at HAL støtter bevegelsene dine kan den gi deg motstand, slik at du føler den verdenen du ser i brillene.

- Gjennom brillene kan du se et snødekt fjell, og drakta gir deg motstand og dermed følelsen av å klatre i fjellet, forklarer han.

 

Dyr moro

Per i dag er ikke HAL tilgjengelig på det kommersielle markedet, men flere av de mindre modellene er allerede i medisinsk bruk. Nå bygges også fabrikker med tanke på masseproduksjon. Sankai tror de første kommersielle produktene vil være i salg innen to år.

På hjemmesiden til Sankais firma, Cyberdyne , antydes det at det vil koste rundt 1000 dollar eller 5-6000 kroner per måned for å leie en heldrakt, men oppfinneren mener prisen vil bli mye lavere når produksjonen går opp.

SE: Robot gir deg kjempekrefter