Hopp til innhold

1 av 5 glemmer

Hver femte skandinav har problemer med det som kalles arbeidsminnet. Nå vil svensk hjerneforsker trene hukommelsen til barna våre med et dataspill.

Mattetime
Foto: Christophe LEFEBVRE / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

Torkel Klingberg er en av Sveriges ledende hjerneforskere. Han har forsket på hjernen i over 15 år og nå vil han trene hukommelsen til barna våre med et dataspill.

Dårlig arbeidsminne

Svenske forskere hevder at hver femte skandinav har problemer med det som kalles arbeidsminnet, og det kan få store konsekvenser. Denne delen av hukommelsen bruker vi nemlig når vi skal ta i mot informasjon, holde på den en kort stund og bearbeide den. Arbeidsminnet er viktig i skole- og jobbsammenheng, men påvirker også hverdagen vår i stor grad.

Sveriges fremste hjerneforsker Torkel Klingberg
Foto: Øyvind Olsson / NRK

- Vi bruker arbeidsminnet når vi for eksempel skal ned i kjelleren for å hente et skrujern. Da må vi holde skrujernet fast i minnet helt til vi har hentet det, sier professor i kognitiv nevrovitenskap ved det Karolinska Institutt Torkel Klingberg.

Trenes med dataspill

Arbeidsminnet er avgjørende for hvordan vi gjør det i for eksempel skolesammenheng. Derfor har Klingberg sammen med det svenske dataselskapet Cogmed utviklet dataspillet RoboMemo som skal trene barnas hjerne.

RoboMemo
Foto: Øyvind Olsson / NRK

- Barna kan velge mellom 14 forskjellige øvelser. Felles for dem alle er at barnet får høre informasjon som de må huske på og så gjenta. Dette repeteres flere ganger, sier Ein Buchmayer som sjef for Cogmed i Sverige .

Siden det i utgangspunktet er vanskelig å få barn med konsentrasjons- og lærevansker til å gjøre slike repeterende øvelser, har Klingberg og hans kollegaer utformet RoboMemo etter målgruppen.

- Det er viktig at barna har det moro når det trener. De skal tross alt trene hukommelsen 30 minutter, 5 dager i uken i 5 uker, sier Klingberg til Schrödingers katt.

Styrker nervesignalene

Cogmed har testet dette dataspillet ut på 5000 personer, deriblant barn med ADHD. Blant disse barna så forskeren en klar forbedring når det gjelder arbeidsminnet.

Blå hjerne og forgreina nervecelle
Foto: SCANPIX / SCANPIX

- Barna ble roligere og gjorde det bedre på skolen. Man tror det skyldes at koblingene mellom nervecellene i hjernen blir styrket når man trener hjernen på denne måten, sier professor Klingberg.

Hjernetrim for alle

Til nå har RoboMemo blitt tetstet på personer som har store problemer med arbeidsminnet, slik som barn med ADHD, de som har fått slag eller barn med andre lære- og skrivevansker. I framtiden håper Klingberg at alle trener arbeidsminnet aktivt.

- Det blir stadig større press på arbeidsminnet vårt fordi vi omgir oss med mer og mer informasjon. Når all denne informasjonen skal tas inn samtidig gjelder det å holde folkus, sier Klingberg. Han vil nå prøve ut dataspillet på pasienter med blant annet Alzheimer, schizofreni, MS eller barn som har hatt svulst på hjernen.

I Norge testes RoboMemo nå ut på 35 barn. Halvparten av dem er født for tidlig og det er disse Klingberg håper kan dra nytte av RoboMemo.