NRK Meny
Normal

-Det så nokså bombet ut.

Da ekteparet fra Ulvøya i Oslo skulle gjøre sommerhytta i stand etter vinteren, fikk de et sjokk. Ei kattugle hadde tatt turen ned pipa og, naturlig nok, ikke funnet veien ut igjen. Det syntes.

Faksimile fra Grimstad Adressetidende

Bli med Verdt å vite for å hente dypfrossen ugle.

Faksimile fra Grimstad Adressetidende

Det gamle arvegodset i porselen er definitivt ikke komplett lenger. Når den store og sikkert redde fuglen flakset rundt, fikk det meste av løse gjenstander gjennomgå. I tillegg var det store kaker av fuglemøkk nærmest overalt.

Roar Solheim med død ugle

Anne Vogt, Roar solheim og Petter Vogt.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

-Det luktet ingen ting, det vil si ikke før vi begynte å vaske bort skitten, forteller Anne Vogt. Den døde kattugla pakket de inn i plast og la i fryseren, noe ornitologen Roar Solheim ved Agder Naturmuseum var veldig fornøyd med. Da fikk han nok et eksemplar til musets samlinger.

-Det skjer fra tid til annen at folk får kattugler i pipa, forteller han. Fuglene er hulerugere og et pipeløp oppfattes av og til som et mulig hus og følgelig må det inspiseres.

Kattugle, død

Hadde det vært innbruddstyver på ferde, hadde forsikringe dekket skadene. Når denn kattugla ødela for 30.000 så var det ingenting å hente.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Roar Solheim kunne ellers slå fast at fuglen trolig ikke hadde vært død mer enn en fjorten dagers tid, men at den sikkert kunne ha vært i live i to, tre uker før den sultet og tørstet i hjel.