- Verdt å lytte til klimapanelet

Kronprins Haakon mener det er verdt å lytte til FNs klimapanel.
– Når de er så tydelige både på rådene og prognosene, gjør det absolutt inntrykk på meg, sier kronprinsen til NRK.

Kronprins Haakon
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

I en meningsmåling utført av NRK sier bare 38 prosent av nordmenn at de syns FNs klimapanel er troverdig. Kronprinsen er blant dem som stoler på klimapanelet. I et intervju med forskningsprogrammet Schrödingers Katt, sier kronprins Haakon at spådommene fra klimapanelet gjør inntrykk.

- Jeg tror det er verdt å lytte til FNs klimapanel. De er jo ganske tydelige på at klimaendringene er reelle, at de er menneskeskapte og at det er mulig å gjøre noe med de. Og det at det er mulig å gjøre noe med dem, gir oss håp til å jobbe videre med store komplekse materier. Det er ikke enkelt, men vi må likevel gjøre en innsats for å gjøre noe med klimaendringene, sier kronprinsen.

Kronprinsen forteller om sommerens tur til forskningsstasjonen New Ålesund på Svalbard, der han selv kunne se urovekkende høye målinger av CO2 i atmosfæren. Kronprinsen oppfordrer til en global innsats for å få bukt med klimaendringene.

Verdens største øvelse i teambuilding

- Klimaendringene er en stor utfordring og en potensiell katastrofe, men det kan også være verdens største øvelse i teambuilding. Vi må samarbeide om en felles utfordring, på tvers av landegrenser. Det kan gjøre at vi føler et tettere fellesskap i verden. Det at vi kan få til noe sammen, er en viktig faktor, sier kronprins Haakon.

Video: Kronprins Haakon om klima