Hopp til innhold

- Kråkesølv var livets vugge

Livet på jorda oppsto i de bittesmå hulrommene inne i mineralet glimmer, mener amerikanske forskere.

Livets vugge i kråkesølv
Foto: Illustrasjon: University of California Santa Barbara

Det glitrende mineralet kråkesølv kan ha vært fødestedet for alt liv i verden. Det mener den amerikanske forskeren Helen Hansma ved University of California i Santa Barbara. Hun la fram sin oppsiktsvekkende nye teori på det årlige møtet til   American Society for Cell Biology  i Washington DC denne uken.

 

Livets vugge

Hun mener mineralet glimmer, som er det mer vitenskaplige navnet på kråkesølv, byr på den perfekte vugge for de første spede spirene til liv og la derfor fram en hypotes om at de første biomolekylene oppsto i de små avgrensede rommene mellom lagene i mineralet.

For glimmer er et lagdelt mineral der de tynne lagene holdes sammen av kalium. Konsentrasjonen av kalium er ifølge Hansma svært lik konsentrasjonen av kalium i våre egen celler. Hun trekker også fram at havvannet har et innhold av natrium lik det i det menneskelige blodet.

 

- Perfekte forhold

Hennes teori er derfor at temperaturvariasjonene som mineralet ble utsatt for i løpet av et døgn fikk de tynne lagene til å bevege seg opp og ned. Bølgene som ble skapt, kan ha vært den mekaniske energien som var nødvendig for å skape og bryte kjemiske bånd. Og som dermed altså resluterte i at nye og livgivende kjemiske bindinger ble skapt. 

Hansma har jobbet som biofysiker i flere tiår, og forteller at den nye teorien ble unnfanget mens hun brukte mikroskopet til å dele en prøve av glimmer i enkeltlag. Glimmeret hun hadde hentet fra en gruve i Connecticut var dekket av organisk materiale. Den oppdagelsen ga henne inspirasjon til den nye teorien, som allerede nå regnes som en mer plausibel forklaring enn teoriene som har vært rådene fram til i dag. 

LES: Teorier om livets vugge

LES OGSÅ: Pressemelding fra University of California i Santa Barbara