- Tusenvis dør unødvendig

Det hevder den tyske professoren Niels Birbaumer. Han mener ny teknologi vil gi lamme pasienter lyst til å leve.

Sykehus
Foto: Colourbox

Den tyske professoren Niels Birbaumer ved Universitetet i Tübingen har fått nok. Han mener pasienter som er totalt lamme ikke får en reel sjanse til å velge livet.

Niels Birbaumer, Professor ved Universitetet i Tübingen
Foto: Roger Myren / NRK

- Majoriteten av samfunnet, økonomien og legene vil at disse menneskene skal dø. Det er hårreisende når vi har teknologi som kan gi dem et verdifullt liv, sier Birbaumer til Schrödingers katt på NRK1.

Det er pasienter som lider av for eksempel ALS eller locked-in syndrom Birbaumer sikter til. Mennesker som ikke lenger har mulighet til å kommunisere med omverdenen, men som er helt klare i hodet.

Skriver med hjernebølger

brain interface

Den spesielle teknologien som kan gi dem et godt liv kalles ”brain computer interface”. Denne teknologien gjør det mulig å styre objekt bare ved hjelp av tankekraft. Forskerne har lært å tyde hva slags hjernesignal som er knyttet til de ulike bevegelsene vi gjør. Hjernesignalet blir så fanget opp av sensorer og overført til datamaskiner. Med et spesielt tekstprogram kan en pasient som ikke har mulighet til å kommunisere med omverdenen får et språk. Og det er dette programmet Birbaumer mener vil gi pasienten lyst til å leve.

- Det er ikke rart at en pasient vil dø når man blir så grønnsak, men etter en viss tid med depresjon har det vist seg at alle mine pasienter har fått lyst til å leve igjen, sier Birbaumer.

Nekter dem døden

Birbaumer forteller at han konsekvent overser pasientens umiddelbare ønske om å dø, fordi han hevder at mennesket har uante tilpasningsevner når man har havnet i en slik situasjon.

- Jeg vet jeg kan få problemer med loven, men det er unødvendig at tusenvis av mennesker skal dø på denne måten. Nå må vi slutte med aktiv dødshjelp, og få inn begrepet aktiv livshjelp, sier Birbaumer.

Valgte livet

Knut Julius Moskvik
Foto: NRK

I over 20 år stilte legen Knut Julius Moskvil diagnosen ALS på flere av sine pasienter, for ti år siden kunne han stille diagnosen på seg selv. Moskvil er nesten helt lam og kan verken snakke, spise eller puste, men synes han har det bra.

- Egentlig skulle jeg ha avgått med døden høsten 1999, skriver Moskvil på sin spesielle datamaskin.

Moskvil mener det er viktig å gi aktiv livshjelp hvis pasienter som han skal velge livet. Han tok styringen over sin egen framtid og har vært med på å utvikle flere av de hjelpemidlene han i dag er avhengig av. Han styrer for eksempel datamaskina og rullestolen ved hjelp av øynene.

Angrer ikke livet

Nå går han hardt ut mot leger som råder pasienter og pårørende til å avslutte livet til pasienter som han selv.

- Jeg tror rådgiverne rett og slett har gått ut på dato. Teknologien har kommet så mye lengre i dag og jeg angrer aldri på at jeg valgte livet, skriver Moskvil.

Møt Niels Birbaumer og Knut Julius Moskvil i Schrödingers katt i kveld.

Hva mener du om aktiv livshjelp vs aktiv dødshjelp? Si din mening her: