Hopp til innhold

- Hønen og egget kom samtidig

Britiske forskere hevder å ha kommet ett skritt nærmere i spørsmålet om hvem som kom først av hønen og egget. Men norsk biolog mener spørsmålet allerede har fått en løsning.

Høna eller egget som kom først?

Løsningen på et av de store filosofiske spørsmålene - hvem som kom først av høna og egget - kan kun ses i lys av evolusjonen, mener norsk biolog.

Foto: Illustrasjon: / NRK

Forskere ved Sheffield universitet i Storbritannia har undersøkt hvordan eggeskallet dannes, og har oppdaget funksjonen av et protein som kalles OC-17.

Dette proteinet skal ifølge forskerne være nøkkelen til dannelsen av eggeskallet, skriver Yorkshire Post.

– Det lille proteinet fungerer som en kondensasjonskjerne - noe av det samme som skjer når dråper dannes av vanndamp, eller når vann fryser til is. Det starter på liten partikkel som isen samler seg rundt. I dette tilfellet er det ørsmå partikler av kalk som samler seg rundt proteinet, forklarer Dag Hessen.

– For å få i gang prosessen med å danne eggeskallet er dette proteinet nøkkelen, det som får det hele til å skje. Når prosessen er i gang, er proteinet ferdig med sin jobb, og kan trekkes ut og brukes på nytt.

– Proteinet gir ikke svar

Forskerne har altså funnet ut hvordan et eggeskall blir til, men Hessen mener ikke at dette gir noe svar på gåten om hønen og egget.

– Det må jo en høne til for å danne dette proteinet, og kanskje kan man da si at hønen kom først, men dette løser ikke det store spørsmålet - da må vi nok mye lenger tilbake i tid, sier han.

Dag Hessen

Biolog og professor Dag Hessen mener løsningen på spørsmålet om hønen og egget ligger i uregget.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hessen følger hønen generasjoner tilbake.

– Vi kan først gå tilbake til ur-hønen, som stammet fra en urfugl. Urfulgen er en mellomform mellom en fjærkledd dinosaur og en fugl, og før dette er vi tilbake i dinosarenes og krypdyrenes tid. Og igjen kan vi stille spørsmålet - hva kom først, krypdyret eller egget?

Løsningen = uregget

– Et eller annet sted mellom krypdyret og amfibien oppstår evnen til å danne eggeskall. Men frosken, som er en amfibie, legger jo også egg - dog uten skall. Dermed må vi nøste livet tilbake til den første egentlige celle med kjerne, altså uregget, forklarer Hessen.

Og det er her han mener løsningen må ligge - 2 milliarder år tilbake i tid.

– Uregget - alle eggs mor - var både et egg og en organisme. Vi kan på en måte si at hønen og egget kom samtidig, forklarer biologen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I lys av evolusjonen

Løsningen er ikke slått fast, og ifølge Hessen, kan den forklares på mange nivåer.

– Man kan også si at det første egg oppsto når organismer fikk kjønnet formering, eller med det første egg med skall. Uansett var det lenge før hønen så dagens lys.

– Spørsmålet om hønen og egget er et av mange spørsmål som kun kan løses hvis man ser det i lys av evolusjonen, sier Hessen.

Hvem tror du er løsningen? Delta i diskusjonen!