- Godt å komme hjem

Unni og Torbjørn har kommet tilbake til Tromsø etter flere uker i isødet. Se nye bilder her!

Unni Ødegård i Cape Town på vei hjem fra Antarktis og klimaekspedisjonen.

Unni Ødegård nyter sola i i Cape Town på vei hjem fra Antarktis og klimaekspedisjonen.

Foto: NRK

Kilde: NRK

Etter flere uker med den norsk-amerikanske klimaekspedisjonen i Antarktis er NRKs journalist Unni Ødegård og fotograf Torbjørn Krane nå tilbake i Tromsø.

Men det betyr ikke slutten for denne siden. Vi vil forsette å følge med på det som skjer i Antarktis.

Se video fra ekspedisjonen her.

Forskerne er fremdeles langt fra målet og har mye spennende arbeid igjen foran seg.

Her er Unnis rapport om hjemkomsten:

Frukt og champagne

Det var faktisk ganske trist å dra fra ekspedisjonen. Vi var så godt i gang, og var på vei mot samme mål. Men sånn er det, og etter mange gode klemmer, kom flyet for å hente oss.

Det russiske flyet som fløy ut Unni og Torbjørn fra Antarktis

Det russiske flyet som fløy Unni og Torbjørn ut fra Antarktis.

Foto: NRK

Vi hadde en fin utreise fra sydpol-platået. Fantastisk utsikt, og masse plass på flyene.

Det var helt vanvittig å lande i Cape Town ni timer etter vi spiste lunsj sammen med gjengen på platået. Og så i Afrika! Varm luft og palmer, for en kontrast.

Les også: Teltliv i minus 48

Jeg stupte rett inn i alt det sivilisasjonen har å by på: Frisk frukt, et langt varmt bad, jeansene mine og litt champagne. Ganske deilig.

Fra lys til mørke

Det var godt å komme hjem til Norge og Tromsø, spesielt til familien. Jeg har sikkert tatt tjue varme bad siden jeg kom hjem, danset tango i mange timer og spist masse mandariner. Herlig.

Verden er igjen mye større enn oss 15 på ekspedisjon mot Sydpolen, og det er mørkt.

Se nye bilder fra ekspedisjonen her!

Det var veldig rart å reise nesten rett fra midnattssol til mørketid. Det er jo plent umulig å våkne om morgenen. Og for et mildvær, da gitt! Det er jo bare et par minus.

Les også: Bli med til Antarktis

Julen er jo også rett rundt hjørnet. Julekvelden på kjerringa er et utrykk jeg kan forstå litt mer av nå – Det er jo så mye som må ordnes.

Tankene flyr

Stadig vekk går tankene mine tilbake til mine nye venner på vei mot Sydpolen. Det er en fantastisk gjeng! Hvor er de nå? Hvordan går det med kjøretøyene? Hva har de til middag, og hvor kaldt er det?

Les Unnis reisebrev her!

Disse og mange flere ting skal de svare på, for nå er det de som skal sende rapporter hjem til nettsiden.

Det skal bli utrolig spennende å følge dem helt i mål!

So long,

Unni

Strand i Cape Town

Overgangen var stor fra isødet i Antarktis til det varme klimaet i Cape Town, Sør-Afrika.

Foto: NRK
Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)