Ylva (10) skal slippe vanlige lekser

Ylva Fluges skole skal ikke gi vanlige hjemmelekser i et halvt år. Målet er å gi alle elevene et likt utgangspunkt for å lykkes i skolen.

Ylva Fluge

SLIPPER LEKSEKAMPEN: - Det har vært mange kamper og mye grining på grunn av leksene, sier mor Synnøve Fluge. Nå skal datteren Ylva (10) og elevene ved Møhlenpris skole gjøre lekser i skoletiden.

Foto: Sølve Rydland

Selv om Ylva går på skole i Høyre-kommunen Bergen skal hun få teste ut SV-modellen. Tradisjonelle hjemmelekser byttes ut med leksehjelp på Møhlenpris skole to dager i uken. Det er foreldrene ved skolen som selv har tatt initiativ til prøveprosjektet.

– Lekser er litt kjedelig av og til, men man blir jo smartere av å gjøre dem, sier Ylva Fluge (10).

Tiåringen har et litt blandet syn på lekser, men er glad for at hun det neste halve året slipper å ta leksene med seg hjem fra skolen.

– Det blir bra, fordi da kan jeg være med venner og gjøre det jeg vil, sier hun.

Det har vært mye grining, krangling og fortvilelse. Den korte tiden man har sammen blir brukt som en kamparena for leksene.

Ylvas mor, Synnøve Fluge

– Leksene blir kamparena

Ved Møhlenpris skole i Bergen skal de teste ut en skole uten tradisjonelle hjemmelekser.

Elevene i første til tredjeklasse skal bare ha leselekser, men de eldre elevene skal gjøre leksene på skolen etter vanlig skoletid med hjelp fra kontaktlæreren.

Ylvas mamma, Synnøve Fluge, ser fram til å få leksene unnagjort på skolen.

– Det har vært mye grining, krangling og fortvilelse. Den korte tiden man har sammen blir brukt som en kamparena for leksene og det føles ikke godt, sier Fluge, som står på 7. plass på Bergen SV sin liste til kommunevalget.

  • LES OGSÅ: Nordiske land sliter med skolen
    Ylma og Synnøve Fluge

    VIL IKKE HA HJEMMELEKSER: Ylvas mor, Synnøve Fluge, mener leksene blir en kamparena. – Det har vært mye grining, krangling og fortvilelse, sier hun.

    Foto: Sølve Rydland / NRK

– Like muligheter for alle

Forsking har vist at lekser kan bidra til å sementere forskjeller mellom ressurssterke og ressurssvake elever.​

– Vi ønsker at alle skal ha like muligheter uavhengig av hvilket hjem man kommer fra, sier, sier rektor ved Møhlenpris skole, Kjartan Navarsete til NRK.

At det er læreren som kjenner elevene best som skal hjelpe elevene, blir en viktig del av forsøksprosjektet.

– Kontaktlæreren kjenner elevene, han vil kunne tilpasse leksene på en god måte, sette gode mål for eleven og lett kunne gi tilbakemelding i klasserommet, sier rektoren.

– Dette er framtiden

Audun Lysbakken

FORNØYD: Audun Lysbakken mener en leksefriskole er framtiden. Han vil innføre det ved alle landets skoler.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Dette er et gløtt inn i framtiden, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener forsøket i borgerligstyrte Bergen er SV-politikk i praksis, og et steg på veien mot partiet sin kampsak om en leksefri heldagsskole.

Lysbakken sier SV vil kjempe for liknende ordninger i andre kommuner.

– Det går ant å ta et oppgjør med hjemmeleksene allerede nå og innføre skolelekser på skoler over hele landet. Det vil vi foreslå i alle kommunestyrene der det nå kommer SV-ere inn.

Vil holde på leksene

Selv om Høyre ønsker å holde på hjemmeleksene i skolen, mener partiet sin skolebyråd i Bergen, Jana Midelfart Hoff, at forsøket ikke kolliderer med høyreskolen.

– Jeg tror at det er dumt å være for skråsikker her, det er kanskje noen av motstanderne våre. Jeg tror det er viktig at skolene finner sin egen vei og ser hva som fungerer for den enkelte skole, sier hun.