Hopp til innhold

Yanar Mohammed fikk Raftoprisen: – Jeg er dypt beæret

Yanar Mohammed ble tildelt årets Raftopris i Grieghallen i Bergen, for mange års arbeid for kvinners frihet i Irak.

Yanar Mohammed Raftoprisen

PRISVINNER: Den irakisk menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed mottok Raftoprisen i Grieghallen søndag.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Raftoprisen blir delt ut til forsvarere av menneskerettigheter fra ulike deler av verden.

– Noen av oss må stå i frontlinjen slik Thorolf Rafto gjorde. Jeg er dypt beæret av å motta Raftoprisen, og vil anerkjenne arbeidet kollegaene mine som kjemper for kvinners frihet i Irak gjør. Denne prisen vil hjelpe oss med å ta større steg mot å oppnå en fremtid med likhet for alle i Irak, sa prisvinner Yanar Mohammed i sin takketalen.

Ï talen brukte hun tid på å snakke om situasjonen for kvinner i Irak.

– Jeg blir sett på som en fiende av politiske og juridiske institusjoner, fordi jeg forsvarer kvinner som blir utsatt for æresvold og menneskesmugling. Disse institusjonene tillater lover og legger til rette for diskriminering på bakgrunn av kjønn og seksuell legning, sa Mohammed.

– Beundrer motet ditt

– Vi beundrer motet ditt, som gjorde at du turde å forlate et trygt liv i Canada for å dra tilbake til Irak for å kjempe for kvinners rettigheter, sa Raftostiftelsen leder Martin Paulsen da han introduserte prisvinneren.

Organisasjonen OWFI, som Mohammed leder, har i mange år etablert krisesentre for kvinner flere steder i Irak, til tross for at det er forbudt for ikke-statlige organisasjoner å gjøre dette.

Siden 1987 har prisen høstet stor anerkjennelse for å bringe ukjente stemmer frem i lyset. I Raftostiftelsens begrunnelse for at Mohammed får prisen, heter det at:

«Mohammed arbeider på flere nivå for å sikre rettighetene til sårbare grupper i det krigsherjede Irak: Hun driver opplæring om menneskerettigheter gjennom lokale organisasjoner over hele Irak og gjennom medier hun er redaktør for; påvirkningsarbeid, nettverk og allianser nasjonalt og internasjonalt i kampen mot vold, menneskehandel og seksuelt slaveri. Sammen med OWFI verner hun ofre for overgrep, inkludert overgrep i regi av militsgrupper.»

Yanar Mohammed

SLÅSS FOR KVINNERS RETTIGHETER: Yanar Mohammed mener kvinner i Irak har fått et vanskeligere liv de siste årene.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Flere har senere vunnet fredsprisen

Flere av vinnerne av Raftoprisen har senere også mottatt Nobels fredspris. Det gjelder Aung San Suu Kyi, Shirin Ebadi, José Ramos-Horta og Kim Dae-jung.

Yanar Mohammed er utdannet arkitekt, og oppvokst i Bagdad. Etter ti års eksil i Canada, der hun arbeidet med kvinners rettigheter i Irak, vente hun tilbake og etablerte Organization of Women’s Freedom in Iraq (OWFI) i 2003.

Artister i kø

En rekke artister stilte opp Grieghallen for å hylle prisvinner Yanar Mohammed. Kygo. Sondre Lerche, Ragnhild Hemsing, Ingrid Andsnes, samt forfatter Frode Grytten var noen av dem.

Kygo Raftoprisen

PÅ SCENEN: Kygo var blant artistene som stilte opp for å hylle Raftopris-vinner, Yanar Mohammed.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK