Hopp til innhold

Wärtsila sier opp 160 personer

– Jeg tror de ansatte forstår hvorfor, men selvfølgelig er de lei seg. Det er vi alle, sier administrerende direktør.

Wärtsila produksjonsbilde

TESTSENTER: Her er Wärtsilas elektro- og automasjon-testsenter på Stord. Det er ansatte i denne delen av virksomheten som nå må gå.

Foto: Wärtsila

De ansatte på Stord og i Trondheim fikk beskjeden på allmøter i dag tidlig. På Stord stilte administrerende direktør Sveinung Hansen seg opp og forklarte.

– Dette er som følge av en lav oljepris, og at en stor del av det markedet vi opererer i, nå er blitt kraftig redusert, sier Hansen.

Adm.dir Sveinung Hansen i Wärtsila

SIER OPP: Administrerende direktør Sveinung Hansen i Wärtsila.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Den lave aktiviteten i markedet, og den tøffe konkurransen om de få kontraktene som finnes, gjør at Wärtsila ser seg nødt til å gjennomføre store omstillinger.

– Vi gjør denne justeringen nå for å tilpasse oss aktivitetsnivået innenfor virksomheten vi har som er knyttet til offshoreindustrien, utdyper han.

I dag informerte han de ansatte om at de må gjennomføre store kutt i arbeidsstokken i Norge.

Halverer staben på Stord

Totalt må rundt 160 ansatte gå fra arbeidsplassene på Heiane på Stord og i Trondheim.

– I hovedsak vil kuttene skje på Stord, der antall ansatte vil bli halvert, sier Hansen, som har rundt 700 ansatte til sammen i Norge.

Det er flest ansatte innen elektro og automasjon som mister jobben. Men i alle deler av produksjon vil det bli kuttet. Også på ingeniørnivå.

Nå vil bedriften i samarbeid med de ulike fagforeningene lage lister over ansatte det ikke lenger vil være arbeid til.

– Det kan bli snakk om førtidspensjonering, naturlig avgang og noen som kan gå inn i andre funksjoner i Wärtsila, men vi kommer nok ikke unna at det blir en stor del oppsigelser, sier toppsjefen.

– De var overrasket over omfanget

Gruppeleder i fagforeningen NITO i Wärtsila, Tor-Olav Berg, sier til NRK at bedriften har fulgt reglene i arbeidslivet, og hatt dem med i drøftinger for å finne andre alternativer enn oppsigelser.

– Men det har ikke vært mulig i denne saken, konstaterer Berg.

– Hvordan reagerte de ansatte på beskjeden?

– De har nok vært forberedt på at noe ville skje, men at omfanget skulle bli så stort overrasket nok de fleste. Det er et ganske stort kutt i forhold til hvor mange ansatte vi er, sier Tor-Olav Berg.

NITO-lederen i bedriften vil kjempe for at kriteriet ansiennitet skal være det viktigste i arbeidet med kuttlisten over ansatte.

Målet er å fullføre kuttene i løpet av 2015.