Vurderer datokjøring også neste uke

Byrådet i Bergen møtes fredag for å avgjøre om datokjøringen skal fortsette.

Julie Andersland

FORLENGER HUN DATOKJØRINGEN? – Det er værvarselet for luftkvaliteten som vil være med å avgjøre hva vi skal gjøre videre, sier klimabyråd Julie Andersland (V).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi følger løpende med både på luftkvaliteten, og for værvarselet for luftkvaliteten framover, sier klimabyråd Julie Andersland (V).

På byens andre dag på rad med datokjøring er fremdeles luften over Bergen iskald og fullstendig stillestående. Det gjør at eksos fra biler og skip, og røyk fra vedfyring legger seg som skodde over byen.

Både torsdag morgen og kveld viser måleren for luftkvalitet på Danmarksplass svært forurenset luft. Torsdag kveld er det støv fra vedfyring og eksos som gjør at målingene viser rødt nivå, noe som betyr betydelig helserisiko.

Røde målinger også torsdag

– Vi ser på trafikktallene at færre kjører bil og følger datokjøringen, og det setter vi veldig stor pris på. Det gjør at luften er bedre enn den ellers ville vært. Men til tross for datokjøring har vi hatt perioder med rødt nivå på Danmarksplass både i går og i dag. Det viser bare at det var riktig å innføre dette disse dagene, sier Andersland.

I morgenrushet torsdag mellom klokken 07.00 og 09.00 kjørte det 24.035 biler gjennom bomringen i Bergen. Dette er en nedgang på 19,3 prosent sammenlignet med samme dato i fjor. Tallene for ettermiddagsrushet mellom klokken 15.00 og 17.00 viser en nedgang på 13,7 prosent.

Rødt nivå

BETYDELIG HELSERISIKO: Torsdag kveld viser målingene ved Danmarksplass svært høy luftforurensing.

Foto: Skjermdump luftkvalitet.info

Klimabyråden forstår at noen bergensere blir frustrerte av tiltaket, men minner om at det ikke er innført for bare for moro.

LES OGSÅ: Ni fikk bot for datosniking

– Vi må unngå at luften blir helsefarlig for folk, og vi vet at selv korte perioder med høy luftforurensing er skadelig både for barn og voksne. Datokjøring er ikke optimalt å innføre, men det er det beste vi har akkurat nå, sier hun.

Værvarselet avgjør

Fredag skal bystyret samles til en ny vurdering om datokjøring. Da skal de avgjøre om tiltaket skal fortsette inn i neste uke også.

– Foreløpig skal det vare ut fredagen. Og uansett blir det ikke datokjøring i helgen, det tillater ikke forskriften. Det er værvarselet for luftkvaliteten som vil være med og avgjøre hva vi kommer til å gjøre, forklarer Andersland.

Foreløpig viser værvarslingen for neste uke at det kan komme litt snø søndag og mandag. Det vil i så fall redusere faren for høy luftforurensing.

Laster innhold, vennligst vent..