Vurderer å politianmelde dyreplageri

Travhesten Emil Fame fikk flere spikre slått inn i hoven i forkant av et løp i Bergen. – Jeg blir dårlig av å tenke på at noen vil en hest så vondt, sier treneren.

Emil Fame skadet hove

BLODIG: Hoven til hesten Emil Fame ble stygt skadet etter at noen slo flere spiker inn i midten av hoven til hesten.

Foto: Privat

Emil Fame var en av forhåndsfavoritt før et av torsdagens løp på Bergen Travpark, men ble like før start trukket fra løpet.

– Hesten haltet på begge beina, og da den ble undersøkt viste det seg at det var spikret tre spikre inn i hoven til hesten. Det var gjort på en måte som gjorde at hesten hadde veldig vondt, sier Atle Lundgren Hansen, daglig leder ved Bergen Travpark.

Det er vanlig at det brukes sømmer, som er en spesiell type spiker, til å feste hesteskoene, men Emil Fame hadde fått tre ekstra sømmer spikret inn på en måte som er svært smertefull for hester.

Det var det svenske nettstedet Travronden som først omtalte saken.

Vurderer å politianmelde

Nå vurderer Bergen Travpark å politianmelde hendelsen.

– Vi vurderer fortløpende sammen med treneren om vi skal politianmelde dette, og skal bruke helgen på å prøve å få helt oversikt over hvordan dette har skjedd, sier daglig leder Hansen.

Hestens trener Gaute Lura sier til travnettstedet TGN at han mener noen bevisst har prøvd å skade hesten hans.

– Jeg blir dårlig av å tenke på at noen vil en hest så vondt. Jeg orket ikke se alle løpene på Travparken, enda jeg hadde flere starthester. Jeg dro hjem for jeg følte meg rett og slett dårlig etter det som hadde skjedd, sier Lura til TGN.

Ledelsen ved travparken snakker nå med alle de vet har vært i stallen torsdag ettermiddag, for å forsøke å finne svar på hva som har skjedd.

Bergen Travpark

VAR FAVORITT: Emil Fame var en av favorittene til å vinne 5. løp på Bergen Travpark torsdag. Arkivfoto.

Foto: NRK

– Aldri opplevd lignende

Hansen vil ikke stadfeste at det er snakk om sabotasje, men sier at hendelsen er svært spesiell.

– Treneren sjekket hesten noen timer tidligere, og da var alt i orden. Så dette er veldig spesielt, og hvis dette er gjort for å hindre at hesten skulle kunne stille til start, er det en veldig ondskapsfull måte å gjøre det på, sier Hansen.

– Vi har aldri opplevd noe lignende, legger han til.

Alvorlig skade

Det Norske Travselskapet, som Bergen Travpark er en del av, er også koblet inn i saken, og skal på mandag vurdere hvilke konsekvenser hendelsen får.

Emil Fame, som til vanlig holder til i stallen på Bergen Travpark, ble etter hendelsen tatt hånd om av veterinær. Ifølge TGN ble hesten operert fredag, for å hindre betennelse.

– Det siste jeg har hørt er at det går bra med hesten. Det viktige nå er at han ikke får betennelse i såret. Dersom det skjer, kan karrieren i verste fall være over for hesten, sier Hansen.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med trener Gaute Lura.