Vurderer å kutte samarbeidet med russen

Årets russefeiring i Bergen har blitt stemplet som den verste noensinne. Nå vurderer Hordaland fylkeskommune å avslutte samarbeidet med russestyret.

Russ og øl

VERSTE NOENSINNE?: Bruk av narkotika og anmeldelse av voldtekt har lagt en stor skygge over årets russefeiring i Bergen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Russetiden til nå har fått mye omtale etter flere tilfeller av narkotikabruk, jenter som skal ha blitt dopet ned og russ som er siktet for voldtekt. Den blir omtalt som den verste russetiden noensinne.

– Det er svært urovekkende at det nå blir direkte koblet til ungdom i den videregående skolen, sier opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim.

Opplæringsdirektør Svein Heggheim

UROVEKKENDE: Opplæringsdirektøren i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim, syns det er urovekkende at situasjoner med narkotika og overgrep kan knyttes direkte til skoleelever i den videregående skolen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Samarbeidet henger i en tynn tråd

Heggheim har et samarbeid med politiet og russen om å få en mest mulig sikker russefeiring.

Samarbeidet går blant annet ut på å forberede russen godt på det som venter de i russetiden. I tillegg strekker opplæringsdirektøren seg langt for å gjøre russetiden fin for elevene, med blant annet å minimere tallet på prøver og lignende i løpet av den tiden.

Men nå vurderer han å avslutte samarbeidet med russen.

– Når hovedrussestyret ikke greier å ha kontroll i egne rekker, da er det sånn at dette samarbeidet henger i en veldig tynn tråd nå, sier opplæringsdirektør i Hordaland Svein Heggheim.

Han mener det ikke er noen tvil om at utviklingen har gått til det verre.

Russepresident Tormod Saue

RUSSEPRESIDENTEN I BERGEN: Tormod Saue innrømmer at russen har hatt for dårlig dialog med politiet og fylkeskommunen, og at de har planlagt oppholdssteder og sikkerhet for dårlig.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Ansvarliggjøringen har forsvunnet

For noen år siden var det russen selv som stod for de fleste arrangementene selv. Da mener Heggheim det var en større ansvarliggjøring i forhold til hva som var mulig å gjøre eller ikke.

Den ansvarliggjøringen sier Heggheim er forsvunnet nå, fordi en stor del av russefeiringen er overtatt av eksterne kommersielle aktører.

– Da mister vi litt av grepet på det hele. Det grepet som vi hadde med en russ som selv satt i en ansvarlig posisjon, sier Heggheim.

Stengt parkeringsplass ved Hordnesskogen

STENGTE AV OMRÅDE: Etter en anmeldelse av voldtekt og neddoping stengte politiet et av russens samlingssteder, parkeringsplassen ved Hordnesskogen.

En ukultur som ikke har noe med feiringen å gjøre

– Jeg er villig til å sette meg ned når som helst for å prøve å ordne dette her. For vi har utrolig lyst til å ta dette problemet rundt halsen og bare bli kvitt det, sier russepresident i Bergen, Tormod Saue.

Stig Hammersland, elevinspektør ved Sandsli videregående skole, sa torsdag at noe var nødt til å gjøres.

Også opplæringsdirektøren er klar på at noe må gjøres.

– Jeg har helst tro på at ungdommen kan snu dette selv med en type kulturopprør. Opprør mot en ukultur som ikke har noe som helst med feiringen av avslutningen av skoletiden å gjøre, sier Heggheim.