Hopp til innhold

Vurderer å DNA-teste alle menn i Os

Fortsatt er ingen pågrepet for det brutale drapet på Hilda Feste (98). Nå kan alle menn som var i Os sentrum drapskvelden bli bedt om å avgi spyttprøve.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

STÅR UTEN MISTENKTE: Politiadvokat Asbjørn Onarheim utelukker ikke masseinnsamling av DNA-prøver for å oppklare drapssaken.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Det er et av virkemidlene vi kan benytte oss av, bekrefter politiadvokat Asbjørn Onarheim overfor NRK.no onsdag kveld.

LES OGSÅ: Døde av massiv vold mot hodet | – En veldig uvanlig drapssak | Presten: – Et møte med ondskapen

Gjerningsmannen er beskrevet som en mann i 30-40-årene som er lys i huden. Politiet kan gjennom utskrifter av mobiltrafikken i Os sentrum plukke ut menn i den aktuelle aldersgruppen som var i det aktuelle området om kvelden første nyttårsdag.

Tilstod voldtekt av 80-åring

I mai i fjor tilstod en mann to voldtekter etter en tilsvarende frivillig masseinnsamling av DNA. Bakgrunnen var at politiet stod på bar bakke etter en voldtekt av en 80 år gammel kvinne i Veiten i Bergen sentrum.

På bakgrunn av mobildata fra området den aktuelle kvelden sendte politiet brev til 100 menn i en gitt aldersgruppe. Det store flertallet samtykket til å la seg DNA-teste. Men flere menn følte seg mistenkt, og Datatilsynet uttrykte stor skepsis til innsamling av DNA fra personer som ikke var mistenkte i en straffesak.

Det er sendt flere DNA-prøver til analyse ved Folkehelseinstituttet etter drapet, men resultatene foreligger ennå ikke.

– Kan fortsatt komme gjennombrudd

Politiadvokat Onarheim sier masseinnsamling av DNA i tiden fremover vil bli gjenstand for en fortløpende vurdering under etterforskningen.

– Det kan fortsatt komme et gjennombrudd i saken, og da vil det jo ikke bli nødvendig, sier politiadvokaten.

Han tror ikke det vil bli store reaksjoner fra menn i Os-området dersom politiet velger å gå for en slik løsning.

Tror menn vil være positive

– Jeg vil tro at de aller fleste vil stille seg positive til noe som kan være med på å oppklare alvorlige straffesaker, sier Onarheim.

– Er det ikke likevel et svært drastisk virkemiddel å ta i bruk?

– Sett fra vårt ståsted er det ikke drastisk. Innsamlingen eer en uproblematisk affære som bygger på samtykke fra den enkelte, sier Onarheim.

Hilda Feste (98) ble drept på Os

DREPT: Hilda Feste (98) ble drept med stump vold mot hodet første nyttårsdag.

Foto: Oddmund Lunde/Ketil Jordan