Visste du dette om statsbudsjettet?

Målet med det første norske statsbudsjettet var å skape orden i kaoset.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

HOVEDPERSON: Finansminister Sigbjørn Johnsen legger fram statsbudsjettet tirsdag.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Regjeringa har allerede strødd rundt seg millioner. Men de har nok fremdeles noen godbiter i ermet når statsbudsjettet legges fram tirsdag.

- Statsbudsjettet får selvfølgelig konsekvenser for folk flest, men det skjer gjerne over tid.

- For dette gjelder både hvordan politikerne vil bruke pengene og hvordan de får inn pengene gjennom skatter, sier førsteamanuensis Camilla Bratuaset ved Universitetet i Bergen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Statsbudsjett 2010
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Lagt arbeid

Arbeidet med statsbudsjettet i Norge er svært systematisert og er prega av disiplin. Arbeidet med budsjettet som legges fram tirsdag starta for vel et år siden.

- Derfor er gjerne finans- og statsministeren nå nesten like opptatt av budsjettet for 2012, sier Førsteamanuensis Camilla Bratuaset ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

- Men de ønsker nok å forklare prioriteringen i budsjettet for 2011 også.

Milliarder skal prioriteres

Et norsk statsbudsjett er på så mange milliarder at det kan være vanskelig å begripe for folk som er vant til ei årslønn på mellom 300.000 og 400.000 kroner.

- Svært mye av pengene er allerede bundet opp siden offentlig sektor er så stor i Norge. Likevel er det Stortinget og regjeringa som står for prioriteringene. Men fordi så mye av midlene er bundet opp så skal man verken overvurdere eller undervurdere graden av frihet.

I praksis innebærer det få radikale omlegginger i budsjettet, samtidig som handlingsrommet åpner opp for prioriteringer av både enkelt saker og sektorer.

Statsrådene på «lekkasje-tur»

Det er så å si en regel at ukene og dagene før statsbudsjettet legges fram drar statsrådene rundt om i landet med åpen lommebok. For budsjettlekkasjene sitter løst, også i år har det blitt gitt millioner til Hordaland, dager før busjettet egentlig legges fram.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kristin Halvorsen legger fram statsbudsjettet

2009: I fjor var det Kristin Halvorsen som presenterte statsbudsjettet.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Milliondryss

I forrige uke kom beskjeden om at regjeringa gir 700 millioner kroner til nytt barnesykehus på Haukeland universitetssykehus, Handelshøyskolen i Bergen skal bygges ut til en prislapp på 400 millioner kroner og at Årstad i Bergen får 7,6 millioner kroner til områdesatsing. Dette er bare noen av årets lekkasjer.

Her kan du lese om Statsbudsjettet 2010 .

LES OGSÅ: Statsbudsjettet for Hordaland | Skuffa over statsbudsjettet

- Lekkasjene er først og fremst et ønske om å skaffe seg positiv oppmerksomhet, og det kommer aller flest lekkasjer årene det er valg, sier Bratuaset til NRK.

- I år har det kommet mye penger til Hordaland. Det må jo være lov å spekulere i om det skyldes striden rundt mastene i Hardanger. Men selv om de allerede har fortalt om noen prioriteringer så kommer det nok noe mer til Hordaland tirsdag.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Får nytt barnesykehus

Et privilegium

Fra 2008 har verden vært prega av Finanskrisa, men Norge har vært spart for de aller største virkningene av krisa. Blant annet er det kutta i velferden i Storbritannia.

- Et budsjett får alltid ris og ros når det blir lagt fram, men det er nok et privilegium å legge fram budsjettet i Norge. Vi har penger på bok og er dermed beskytta mot store kutt.

Det var særlig fra årene etter 1945 at statsbudsjettet ble brukt som finanspolitisk virkemiddel ifølge Brautaset. Dette hadde nær sammenheng med både erfaringene fra mellomkrigstiden og ny kunnskap gjennom utvikling innen økonomisk teori. Statsbudsjettets posisjon i dag står i kontrast til da det første norske statsbudsjettet ble lagt frem i 1815. Da var målet å skape orden i kaoset.

- Myndighetene hadde ikke kontroll på inntekter og utgifter, staten var i realiteten bankerott. og poster ble ført i forskjellige myntenheter.

- Da var målet å skape et balansert budsjett og etter andre verdenskrig ble det et politisk instrument, sier hun.