Hopp til innhold

Viser frem dypets hemmeligheter

Bildene hans viser det som for mange er det ukjente livet under vann. Det er noe som alltid har fascinert Atle Ove Martinussen. Nå har han utstilling for å vise andre hva som gjemmer seg i dypet.

Nordhordlandsk landskap
Foto: Atle Ove Martinussen

Atle Ove Martinussen vokste opp på Turøy, nordvest for Bergen. I oppveksten hadde han nærkontakt med havet. Det var der interessen for livet i vannet startet.

– Jeg vokste opp med nesen i sjøen, jeg lå i fjæren hver dag. Men så ble jeg eldre og utdannet meg, og da glemte jeg havet litt, sier han.

Fant tilbake til barndomsinteressen

I 2003 begynte Martinussen å tenke over hva i livet han hadde lyst til å gjøre, men aldri hadde gjort. Slik startet dykkereventyret.

– Under mitt første havdykk ble jeg sendt ned på bunnen alene og skulle vente der på tolv meter. Rundt meg for det krabber og fisk og så kjente jeg at åh, det er akkurat som å komme hjem, sier han.

Etter 300 dykk har Martinussen fortsatt like stor glede av å være under havoverflaten.

– Det er taust, det er stille, og du flyter vektløst rundt. Det gir en helt spesiell opplevelse, sier han.

Han er til vanlig museumsdirektør og spesialist på kultur og naturhistorie. Men det er under vann han føler seg hjemme. Bli med Atle Ove Martinussen ned i stillheten.

SE VIDEO: For Atle Ove Martinussen er livet under vann noe helt magisk.

Ville dele opplevelsen

Men for 57-åringen var det ikke nok å oppleve havet alene.

– Jeg tenkte at dette er en så fantastisk verden at jeg må dele den med andre. Dette må jeg fortelle til de som ikke får dykket selv, sier han.

Selv om han har vært rundt kloden på ulike dykkerturer, står en de store dykkeropplevelsene helt klart for Martinussen.

– Å dykke på Island i Kontinentalsprekken og berøre det nordamerikanske kontinentet med den ene hånden og berøre det euroasiatiske kontinentet med den andre. Du tar på Amerika og Europa samtidig. Du har 120 meters sikt og svever vektløs. Det er som å være på en annen planet. Det er en naturopplevelse som er helt ekstrem, sier han.

– Når jeg dykker føler jeg meg i ett med det våte elementet. Jeg føler en veldig ro og balanse i kroppen. Jeg tror jeg smiler hele tiden der nede, det er bare så fantastisk, sier 57-åringen.