– Dette er veldig uvanlig i Norge

Stian Lavik Stokkenes (31) syklet hjem fra jobb da han plutselig så virvelvinden komme imot ham. Etter å nesten ha blåst ham over ende, traff vindsøylen tre ungdommer. Se videoen her.

Virvelvind i Åsane

Video: Stian Lavik Stokkenes (03030-tipser)

Hendelsen skjedde i Åsane i Bergen tirsdag ettermiddag. Stian Lavik Stokkenes (31), som jobber på Ikea i Åsane, hadde vært og handlet maling etter at arbeidstiden var over.

Jeg fikk vinden midt i fleisen, og holdt på å gå rett i bakken.

Stian Lavik Stokkenes

– Jeg kom syklende på racersykkel med en pose med maling, og hadde ikke så mye balanse. Så så jeg plutselig virvelvinden som tiltok i styrke rett foran meg, forteller Stokkenes.

Han forteller at det var så godt som vindstille i Åsane i dag før vindsøylen plutselig dukket opp.

– Jeg fikk vinden midt i fleisen, og holdt på å gå rett i bakken, forteller han.

– Det var ganske stilig

Da 31-åringen fikk summet seg, fikk han opp mobiltelefonen og filmet vindens videre ferd mellom kjøpesentre og byggeplasser i Åsane.

Stian Lavik Stokkenes

FILMET VIRVELVINDEN: – Ungdommene fikk den rett på seg. Jeg har aldri sett noe som dette før, sier Stian Lavik Stokkenes.

Foto: Privat

Se videoen i toppen av artikkelen!

– Den fortsatte et godt stykke, til den kom til en litt mer åpen plass og avtok, forteller han.

Bilister og andre forbipasserende stanset for å se på virvelvinden. Etter hvert kom noen ungdommer, som også forsøkte å filme den.

– De fikk den rett på seg, men da var den ikke så sterk. Det er ganske kraftige vinder som av og til følger bygningene her, men jeg har aldri sett noe som dette før. Det var ganske stilig, sier Stokkenes.

Meteorologen: – Uvanlig i Norge

– Dette er en virvelvind, nærmere bestemt en «dust devil», som det blir kalt internasjonalt. Det er veldig uvanlig i Norge, men mer vanlig rundt ekvator, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Han forteller at det er mange ting som skal klaffe for at en slik virvelvind som den Stokkenes så i Åsane i dag skal oppstå.

– Det er noen krav som må være oppfylt, blant annet flatt terreng, gjerne sand på bakken, blå himmel og lite vind. Og så må det være veldig store temperaturforskjeller mellom bakken og litt oppe i luften. Det som har skjedd her er nok at bakken i Åsane har blitt veldig oppvarmet, sier Fagerlid.

Det som har skjedd her er nok at bakken har blitt veldig oppvarmet.

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid

– Et veldig fint syn

Dermed har det blitt skapt et lite og veldig lokalt lavtrykk, ifølge meteorologen. Han sammenligner «dust devilen», eller støvvirvelen, med en liten tornado.

– Du ser jo på videoen at det er noe plast som virvles opp, men en virvelvind av denne typen vil aldri tilta slik i styrke og lage skade på samme måte som en tornado. Dette er en finværstornado, kan du si, og det er jo et veldig fint syn.

Meteorologen ser ikke bort fra at flere kan få oppleve det samme på Vestlandet i dagene som kommer.

– Dette skjer helst på vårparten, med kald luft i høyden og kraftig oppvarming av bakken i solen. Det er ikke utenkelig at det kan oppstå igjen, vi har jo meldt veldig fint vær i dagene fremover, påpeker han.