Vinskvetten med platecomeback etter 12 år

– Vi har laget flere nye låter og tenker at nå må vi komme oss i studio igjen, sier frontfigur Bjørn Jensen.

Vinskvetten

I GANG IGJEN: Jarle Farestveit, Arild Totland, Øyvind Østerbø, Gunnar Låstad og Bjørn Jensen er i gang med nytt materiale til fansen.

Foto: Vinskvetten/Pilka Pala Radio

41 år etter oppstarten er det mer liv enn på lenge i den svært populære gruppen fra Salhus i Bergen. Gjengen bak «Fergebillettøren», «Dans på Grasdal» og «No é da helg» har ikke gitt ut ny musikk siden 2005, og fire år etter var det meningen å gi seg helt .

Men nå er stemningen og spillegleden så stor at det både er plate og nytt show på gang.

Skal ha skrivedugnad

– Vi har tenkt å lage en ny plate, hvis det er noe som heter det fortsatt. I det forrige showet vårt spilte vi to nye låter, og nå har vi enda et par til, pluss mange idéer, sier Bjørn Jensen til NRK.

Gruppen har nå bestilt hytte på Kvamskogen for å ta en skikkelig skrivedugnad, slik de pleide gjøre før når det var nytt album på gang.

De nye sangene «Dei fem uimotståelege» og «Ho forsvann på IKEA» fikk begge sin premiere på showet «Livet i Rothålå» høsten 2015.

Ifølge Jensen har gruppen nye låter på gang som handler om alt fra enkemenn på vift til unge fotballspillere med særdeles entusiastiske foreldre på sidelinjen.

Første vinyl siden 1991

Vinskvetten

GA SEG I 2009: Øyvind Østerbø og Bjørn Jensen under forestillingen «No kjem dei tre siste», som skulle være gruppens avskjed. Siden er det blitt to nye show.

– Så hadde det vært moro å få laget et siste kapittel om på «Takk før i dag», når han ligger i kisten og hører på de fagre ordene om seg selv. Det er ingen som er rævholl lenger når de er døde, vet du, sier Jensen.

Vinskvetten er i dialog med både Ricks teater og platedistributør om det nye prosjektet, som neppe blir klart for publikum før tidligst et stykke ut i 2017.

– En ting vi har veldig lyst til, er å få utgitt den nye platen på vinyl. Det er lenge siden vi har gjort. Jeg vil ha 'an i neven igjen, sier Jensen.

Kun de to første av gruppens sju album har vært utgitt i det nostalgiske formatet, «Platå» i 1988 og «På helså laus» i 1991. Disse LP-platene er nå samleobjekter.

– Savner Vinskvetten-historiene

64-åringen sier han aldri har sluttet å skrive nye låter, selv om Vinskvetten har hatt platepause i over ti år.

Siden da har han turnert over hele Vestlandet med Tor Endresen og resten av Ausekarane, som feirer tiårsjubiluem nå i høst.

– Jeg har fått tatt mye ut der, men i Vinskvetten forteller vi jo historier. De savner jeg, og de får vi ikke hvis vi ikke lager dem selv, sier Jensen.