Mener flere enn russen må få vaksine

– Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse må ikke være forbeholdt russen, mener smittevernoverlegen i Bergen. Fra neste år vil han vaksinere alle elever i videregående skole mot sykdommen.

Russ

– FLERE MÅ FÅ VAKSINE: Smittevernoverlegen i Bergen mener flere enn russen må få vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Anne Lognvik

Det var i år et rekordhøyt antall russ som vaksinerte seg mot smittsom hjernehinnebetennelse i Bergen.

Mens 950 gjorde det i fjor, ble så mange som 1.521 vaksinert i år.

– Det er flott at russen er mer bevisste. Dette gir dem en tryggere russetid, sa helsebyråd Hilde Onarheim da tallene var klare.

Jente (16) til sykehus

Ungdom er mer utsatt for sykdommen enn andre. Forekomsten er vanligst om vinteren, men det har vært konstatert en oppblomstring i antall forekomster i forbindelse med russetiden i mai.

Årsaken er at mye festing kan svekke immunforsvaret og gjøre ungdommen mer mottakelig for smitte.

Øystein Søbstad

VIL VAKSINERE ALLE: Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen mener alle elever i videregående skole burde vaksineres mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Men den store økningen i antall russ som har tatt vaksinen, medførte ikke at Bergen gikk klar av utbrudd under russetiden.

16. mai ble en 16 år gammel jente fra Sandsli videregående skole lagt inn med smittsom hjernehinnebetennelse på Haukeland universitetssjukehus.

Vil ha endringer neste år

Nå mener smittevernoverlegen i Bergen at også andre enn russen bør få tilbud om vaksinen.

– Det er tredjeklassingene som tar den mest ut når det gjelder festing, men det viser seg jo også at første- og andreklassinger er med på russebussene og festingen. Da blir det jo like viktig å vaksinere de yngre aldersgruppene som tredjeklassingene, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Han mener vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse må gis til alle elever på videregående skole fra neste år.

– Det vil nok gi en større sikkerhet for alle, sier Søbstad.