Hopp til innhold

Vil ta saken i egne hender

– Nå må Bergen kommune innføre de tiltak som trengs, uavhengig om det er er gitt tillatelse eller ikke. Og hindrer vegvesenet tiltak, ja så må de ilegges bøter.

Bergen forurensing luftkvalitet

Oddny Miljeteig i Bergen SV krever drastiske tiltak mot luftforurensingen.

Foto: Pål Bentdal

Det sier gruppeleder Oddny Miljeteig i Bergen SV. Hun oppfordrer Bergen kommune til å ta langt sterkere virkemidler i bruk for å få bukt med luftforurensingen i Bergen.

– Gi millionbøter

– Dersom det er slik at Statens vegvesen hindrer byrådet i å gjennomføre de tiltakene de ønsker, så kan byrådet ilegge vegvesenet bøter. Får de bøter i millionklassen, snur de seg nok rundt, mener Miljeteig.

Bergen SV har nå skrevet et brev til byrådsleder Monica Mæland og fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg, der de tar opp disse temaene.

Spør ikke om liv

En av de tingene som har frustrert Bergen kommune i kampen mot luftforurensingen, er det faktum at Statens vegvesen har avslått søknaden om å opprette samkjøringsfelt på nordre og vestre innfartsåre.

– Dette bør byrådet innføre uten videre diskusjon. Vi er havnet i en nødsituasjon. Det står faktisk om liv og helse i forhold til luftforurensingen. Da kan vi ikke diskutere frem og tilbake, mener Miljeteig.

Kan bli radikalt verre

SV er spesielt bekymret over at problemet kan bli forverres radikalt i tiden som kommer. Ingvar Tveit, leder i helsevernetaten i Bergen, har uttalt at det ikke er noen luftutskiftning i lokket som nå ligger over Bergen og stenger forurensingen inne i lavere luftlag.

– Det betyr at det blir stadig mer forurenset luft, og at vi må iverksette drastiske tiltak før luften blir enda verre, sier Miljeteig.