Hopp til innhold

Kripos drar på skoleturné for å stoppe deling av nakenbilder

SANDGOTNA (NRK): Med turnésatsingen som inviterer ungdom til å engasjere seg interaktivt i ulike dilemmaer, håper politiet å kunne forebygge samfunnsproblemet.

Skjermdump av politiets video "Delbart".

SLUTT Å DELE: I et interaktivt undervisningsopplegg vil Kripos belyse ulike dilemmaer til ungdommene. Ved hjelp av mobilen skal ungdommene engasjere seg i spørsmålene. Foto: Skjermdump av Politiets prosjekt «Delbart?».

Foto: Politiet/ Kripos

Å sende nakenbilder blir mer og mer vanlig viser tall fra medietilsynet. 13 prosent i alderen 13–18 år har delt nakenbilder av seg selv på nett det siste året.

Med det nye undervisningsopplegget håper Kripos på å kunne forebygge det de selv kaller et stort samfunnsproblem, nemlig deling av nakenbilder.

Inviterer til engasjement

Det er elevene på Sandgotna ungdomsskole i Bergen som i dag har fått første besøk i den landsomfattende turneen.

– Kanskje man er usikker på seg selv når man deler nakenbilder. Så får man kanskje en positiv melding tilbake som kan føre til at man sender flere bilder, sier en av elevene ved skolen, Diana Madi.

Madi er sammen med sine medelever de første som deltar i Kripos sin interaktive undervisning.

Elevene må nemlig aktivt engasjere seg i turnesatsingen, som har fått navnet «Delbart?». Ved å svare anonymt på sin egen mobil, skal elevene ta stilling til ulike dilemmaer i forhold til bildedeling. Disse blir presentert for ungdommene i form av filmsnutter.

Elever ved Sandgotna ungdomsskole

FØRSTE DELTAKERE: Diana Madi, Simen Christophersen Olerud og de andre elevene ved Sandgotna ungdomsskole er de første deltakerne på Kripos sitt forebyggingsprosjekt.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Ulovlig

Det er kanskje mange som ikke vet hvor grensene går når det gjelder deling av nakenbilder. Sammen med det nye undervisningskonseptet kommer det klar tale fra politiet til elevene.

– Det er ulovlig å ta, ha og dele nakenbilder av noen som er under 18 år, sier politioverbetjent i Kripos, Hanne Andreassen, som i dag besøker ungdomsskolen.

Hun har en oppfordring til de som opplever at nakenbilder blir delt videre.

– Avslutt kommunikasjonen. Ta skjermbilde av den kommunikasjonen som har vært, for det kan være viktige bevis.

Det er også viktig at barna, eller ungdommene tar kontakt med en voksen de stoler på, slik at de kan få hjelp til å gå til politiet, sier Andreassen.

Hanne Andreassen, politioverbetjent Kripos

ULOVLIG: Politioverbetjent i Kripos, Hanne Andreassen, gjorde det klart for ungdommene at det er ulovlig å ta, ha eller dele nakenbilder.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Slutt å del

– Det er nok en forferdelig opplevelse å sende intime bilder av seg selv, og ikke ha kontroll på det, sier Madi.

Medelev, Simen Christophersen Olerud, er enig.

– Det jeg tenker er en løsning er å slutte å sende nakenbilder, og heller gå til hverandre og vise frem den nakne kroppen selv, sier han lattermild.

De foresatte får delta i samme undervisningsopplegg som elevene på foreldremøte.

I løpet av de neste månedene skal Kripos besøke ungdomsskoleelever og deres foreldre over hele landet.