Hopp til innhold

Regjeringen vil stanse kinesisk oppkjøp

Norske myndigheter kaster seg inn i kampen om Austre Adventfjord på Svalbard. – Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Austre Adventfjord på Svalbard

VIL KJØPE OMRÅDE: Regjeringen kaster seg inn i kampen om Austre Adventfjord på Svalbard.

Huang Nubo

VIL KJØPE: Huang Nubo, kinesisk dikter og forretningsmann.

Foto: LIU JIN / Afp

Norske myndigheter arbeider for å sikre Austre Adventfjord for allmennheten, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen har besluttet å jobbe for en løsning som medfører at staten overtar Austre Adventfjord. Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen. Gjennom statlig eierskap og norsk lovgivning har vi det beste utgangspunktet for å forvalte Svalbard til fellesskapets beste, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Som NRK gjennom en rekke artikler har fortalt, jobber den kinesiske forretningsmannen Huang Nubo for å sikre seg eiendommen.

– Jeg vil bygge en ferielandsby for kinesere. Jeg er den eneste budgiveren, sa Nubo til NRK i forrige uke.

Ba regjeringen ta grep

Som NRK avslørte, har den kinesiske milliardæren hatt lignende planer andre steder. Men de har blitt oppfattet som lite reelle, og eksperter advarer mot at målet til Nubo er å sikre seg landområder på vegne av Kina.

Nubo har sponset en rekke kulturarrangementer, og også sponset kunstmuseet i Bergen med ti millioner kroner.

Tidligere statsråd Liv Signe Navarsete ba regjeringen ta grep, og kjøpe eiendommen som selges av Horn-familien fra Bergen.

– Det handler imidlertid ikke bare om ressurser, men om det strategiske eierskapet. Dette er et område som vi må beholde råderetten over, sa Navarsete.

Og nå tar altså den norske regjeringen grep.

– En sak regjeringen jobber aktivt med

Monica Mæland, næringsminister

JOBBER AKTIVT: Næringsminister Monica Mæland (H) sier regjeringen jobber aktivt med saken.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Eierforholdene ved de såkalte traktateiendommene på Svalbard har en lang forhistorie. Flere regjeringer har opp gjennom årene behandlet denne og lignende saker knyttet til slike eiendommer på Svalbard. Felles for flere av disse sakene er at de er både kompliserte og omfattende, skriver næringsdepartementet i pressemeldingen.

Saken om eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er til vurdering i Nærings- og fiskeridepartementet, som samarbeider med berørte departementer.

– Dette er en sak som regjeringen er opptatt av og nå arbeider aktivt med. Regjeringsadvokaten er også involvert i arbeidet, sier næringsminister Monica Mæland.

Regjeringsadvokaten er i kontakt med grunneiernes advokat med sikte på å finne en løsning på saken, opplyser departementet.