Hopp til innhold

Vil spare deler av sentrum for reklame

Fylkestinget i Hordaland vil likevel spare den historiske sentrumskjernen i Bergen fra reklame. – Problemet forsvinner ikke ved at de skyver reklamen ut i bydelene, svarer stortingsrepresentant, Jette Christensen (Ap).

Reklame på bybanestopp

REKLAME PÅ BYBANESTOPPET?: Deler av Bergen sentrum kan bli skjermet for reklame. Men hvis de borgerlige partiene får det som de vil blir det mer reklame over store deler av byen.

Foto: Vegard Fimland / Orangeriet

De borgerlige partiene på Fylkestinget vil ha reklame på minst 500 steder i Bergens-området. Tidligere gikk de også inn for reklame i den historiske sentrumskjernen av byen.

Men nå har de snudd. I dagens innstilling fra møtet i Fylkesutvalget er det fastslått at det ikke skal plasseres reklame på busstopp og terminaler i den historiske sentrumskjernen.

– Vi ønsker å ta et spesielt hensyn til den gamle delen av Bergen. Det er først og fremst middelalderområdet i byen vi ønsker å skjerme. Det vil si området mellom Vågsallmenningen og Lille Øvregate og Bryggen og Øvregaten, sier fylkesordfører Tom Christer Nilsen.

Hvis det kommer bysykler i området vil de derimot ikke være skjermet for reklame.

Møte mot reklame i byrommet

FOLKEMØTE: Reklamemotstanderne mobiliserte til kamp i forrige uke.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Fnyser av forslaget

Til tross for vedtaket kan mellom 500 og 700 steder i Bergens-området forsatt bli reklamepunkter. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jette Christensen fnyser av forslaget om å skjerme en liten del av sentrum.

– Hva er det som ikke er historisk i Bergen sentrum? Er det så mye bedre med reklame alle andre steder? Er det så mye bedre med reklame i bydelene, spør hun retorisk.

Christensen var med på folkemøtet mot reklame i sentrum i forrige uke. Hun har tro på at motstanden kan bli like sterk som kampen mot reklameavtalen med Clear Channel i 2005.

Jette Christensen

VIL KJEMPE: Stortinsrepresentant Jette Christensen vil stoppe Fylkeskommunens planer om reklame i Bergen.

Foto: Arbeiderpartiet

Venstre og KRF vil ha reklame

Men ettersom både Venstre og KRF i Bergen har signalisert at de ønsker å gå inn for en reklameordning kan kampen bli tøffere for reklamemotstanderene denne gang.

Forrige uke stemte alle de borgerlige partiene i Kultur- og ressursutvalget for fylkesrådmann Rune Haugsdals reklame-forslag. Det innebærer reklame bak på busser, i busskur, inne i bybanevognene og på kollektivterminaler.

Ifølge Haugsdal skal dette dra inn mellom 10 og 15 millioner kroner i året til Fylkeskommunen.

Stortingsrepresentant Jette Christensen mener at det ikke er argument godt nok.

– Det er et politisk ansvar å sikre en god nok kollektivtrafikk, men det er også et politisk ansvar å sørge for at byen vår skal fortsette å være det unike smykket det er. Det selger ikke jeg for en bysykel, sier Christensen.