Vil rydde opp i dobbeltroller i barnevernet

Barneminister Solveig Horne (Frp) vil ha en gjennomgang av psykologers dobbeltroller i barnevernsaker, etter at NRK dokumenterte omfanget av problemet denne uken.

Solveig Horne (Frp)

– UHELDIG: – Det er uheldig at det er dobbeltroller i barnevernet, sier barneminister Solveig Horne (Frp).

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I dokumentaren «Skjulte bånd» fortalte NRK Brennpunkt denne uken blant annet om en bestefar på Vestlandet som var rammet av rolleblanding blant barnevernspsykologer.

I går tok Freddy de Ruiter (Ap) saken opp i Stortinget, og stilte spørsmål til barneminister Solveig Horne.

Hun varsler nå en gjennomgang av systemet, og en evaluering av «Barnesakkyndig kommisjon», som ble opprettet for å sikre kvaliteten på sakkyndigrapporter i barnevernssaker.

– Det er uheldig at det er dobbeltroller i barnevernet. Barns rettssikkerhet er veldig viktig, og vi må påse at den rettssikkerheten er til stede, sier Horne til NRK.

– Skjulte bindinger svekker tilliten

Anders Skuterud, fagsjef Norsk Psykologforening

MISTILLIT: Anders Skuterud, fagsjef i Norsk Psykologforening, sier de var skeptiske til åpenhet om psykologers oppdrag i barnevernet.

Foto: Arne Olav Hageberg

Når et barn blir skilt fra familien sin, skjer på råd fra psykologer. En undersøkelse NRK Brennpunkt har gjort, viser at flere psykologer er med på å avgjøre saker mot kommuner de selv har hatt oppdrag for.

Det gjør dem ikke nødvendigvis inhabile. Men slike skjulte bindinger svekker tilliten til beslutningene, mener eksperter.

To offentlige utvalg foreslo i 2006 at alle psykologer som påtar seg sakkyndigoppdrag bør levere egenerklæring om sine oppdrag og oppdragsgivere siste 2-3 år.

– Det oppstår mistillit

Men Norsk Psykologforening gikk imot, og både helsedepartementet og barnedepartementet la forslaget bort.

Til Dagsnytt 18 denne uken sier psykologforeningen at de ikke lenger vil motsette seg en ordning med egenerklæringer, og oppfordrer departementene til å foreslå dette.

– Vi var skeptiske. Men når vi nå ser at dette ikke er godt nok ivaretatt, oppstår det en mistillit som er uheldig, sier fagsjef i psykologforeningen Anders Skuterud.