Hopp til innhold

Reagerer på planer om kunstig snø på Fløyen

FLØYEN (NRK): Om alt går som planlagt kan Fløibanen AS starte med snøproduksjon ved på Fløyen neste vinter. Naturvernforbundet reagerer på planene.

Det kan bli snøproduksjonsanlegg like bak Brushytten på Fløyen.I første gang skal det bygges en skiløype og lekeområde for barn her.

SKILØYPE: Det skal i første omgang produseres snø til en skiløype på rundt én kilometer for barn. Den skal ligge like bak Skomakerstuen.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette blir et vintereldorado. En kontrast til det vi er vant til nede i byen, sier administrerende direktør Anita Nybø i Fløibanen AS.

Det meste står klart til utbyggingen av et snøproduksjonsanlegg i området bak Skomakerstuen på Fløyen.

Hvis alt går etter planen, skal en snøkanon produsere nok snø til å lage en skiløype for barn på rundt én kilometer, allerede neste vinter.

Vannet til produksjonen skal hentes fra Blåmansvatnet, like ovenfor.

Det vil hentes ut inntil 7000 kubikkmeter vann, som betyr at vannstanden i Blåmansvatnet vil senkes med rundt 30 centimeter.

På sikt vil de utvide og produsere snø for den allerede etablerte lysløypen ved Brushytten. Skiløypen er på rundt fem kilometer.

Administrerende direktør Anita Nybø i Fløibanen AS.

FORUTSIGBAR VINTER: Administrerende direktør Anita Nybø i Fløibanen AS vil gi Bergens befolkning en mer forutsigbar vinter gjennom et snøproduksjonsanlegg på Fløyen.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

– Paradoksalt

Fylkessekretær Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet Hordaland er bekymret for konsekvesene tappingen av Blåmansvatnet vil få for naturen rundt.

– Det blir mindre og mindre snø på vintrene på grunn av klimaendringene vi har forårsaket. Det er da paradoksalt om vi skal gjøre ytterligere skade på naturen for å opprettholde årstidene på en kunstig måte, sier Kvamme.

Hun frykter at myren rundt vil bli drenert, om vannet tappes. Det kan påvirke økosystemet negativt, fordi myren fungerer som CO2-lager, flomdemper og habitat for mange arter, tror Kvamme.

Nybø understreker at produksjonen er helt naturlig.

– Den kunstige snøen er totalt fri for kjemikalier i dette området. Det er vann fra naturen tilbake til naturen. Jeg ser ikke noe stor utfordring i det, sier Nybø.

KRITISK: Fylkessekretær Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet kaller det et paradoks at man skal gjøre flere inngrep i naturen for å opprettholde årstider kunstig.

PARADOKS: Fylkessekretær Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet kaller det et paradoks at man skal gjøre flere inngrep i naturen for å opprettholde årstider kunstig.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

Avhengig av minusgrader

Anlegget er likevel avhengig av minusgrader for å produsere snø. Vannet skal hentes ut årlig i perioden 1. november til 31. januar.

Meteorologisk institutt har ikke en målestasjon på Fløyen (320 moh.).

Ved målstasjonen i Skredderdalen (175 moh.) var det totalt 31 dager med minusgrader i denne perioden i vinter, viser en oversikt fra Norsk Klimaservicesenter.

Nybø mener at anlegget er bærekraftig, til tross for at vintrene blir mildere og mildere. Samtidig understreker hun at snøproduksjonen vil variere årlig.

– Vi vil alltid ha kuldeperioder. Jeg tror ikke på at vinteren er slutt her oppe, sier hun.

Mangler godkjenning fra NVE

Fløibanen AS og Turn- og idrettsforeningen Viking samarbeider om utbyggingen av snøproduksjonsanlegget gjennom det nyoppstartede selskapet Granbakken snøproduksjon AS.

Bergen kommune har allerede gitt dem tillatelse til å bygge snøkanon, pumpehus og ledninger til å frakte vannet.

Nå mangler prosjektet en tillatelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å hente ut vann fra Blåmansvatnet. Søknaden er sendt på høring.

– Strømmen til snøkanonen står klar. Det er egentlig bare å koble seg på, sier Nybø.

Dersom NVE godkjenner prosjektet, går spaden i jorden allerede til høsten. Høringsfristen er 15. mai.