– Vi bør bruke helium til det som er nyttig

Verdens heliumreserver er så små at eksperten mener vi bør redusere unødvendig bruk. Gassballonger, for eksempel.

Gassballong på 17. mai
Foto: Instagram: tarjeiah / haraldson

– Det er i grunnen bare rett og rimelig at man forsøker å skru opp prisen på på gassballonger, selv om det kan være smertefullt for dem som kjøper disse. Men vi bør redusere unødvendig bruk av helium, sier Kjartan Olafsson, førsteamanuensis ved institutt for fysikk og teknologi på Universitetet i Bergen.

Brukes i sykehus

3-Tesla MR-maskin

NYTTIG HER: Helium brukes til å kjøle ned kraftige magneter, som i slike MR-maskiner.

Foto: Øyvind Blom / Helse Bergen

Helium er et grunnstoff som i flytende form gjør stor nytte for seg på verdens sykehus. Stoffet har den funksjonen at det kjøler ned kraftige magneter. Flytende nitrogen kan også brukes, men det kommer ikke lenger ned en minus 196 grader celsius. Flytende helium når helt ned til minus 269 grader.

– Det er bare fire grader over det absolutte nullpunkt. Det er klart at ved høyteknologiske sykehus er det behov for å bruke dette til noe som virkelig er til nytte for mennesker, og da bør vi bruke helium til det, mener han.

– Klarer ikke å skaffe nok

Olafsson forklarer at det er en knapphet i heliumreservene i verden. Forbruket er større enn produksjonen.

Kjartan Olafsson

Kjartan Olafsson, førsteamanuensis ved institutt for fysikk og teknologi på Universitetet i Bergen.

Foto: Christer van der Meeren

– Man klarer ikke å skaffe nok. Helium utvinnes av naturgass. Og man kan ikke hente det noen andre steder.

– Hvor alvorlig er situasjonen?

– Kan bli alvorlig først og fremst for forskningen, deler av industrien og helsesektoren. Hvis det blir virkelig alvorlig vil man nok sette en stopper for bruken til ballonger. Da vil prisen øke slik at man dropper denne typen ballonger, tror han.

Kunne ha brukt hydrogen, men ...

Ifølge Olafsson kunne man brukt hydrogen istedenfor i ballonger. Hydrogen er både en lettere og billigere gass enn helium.

– Men ulempen er at den er brannfarlig. Så jeg vil ikke tro det blir aktuelt. En glødende sigarett som kommer borti en slik ballong vil gi et smell, sier han forsiktig.

Hvorfor får man rar stemme av helium? Sjekk filmen!

Hvis du puster inn helium før du snakker, får du en tynn og høy stemme som minner om stemmen til tegneserifguren Donald Duck.

Hva som skjer med stemmen, får du vite her.