Hopp til innhold

Vil nekte å betale moms: – Jeg motsetter meg enhver straff for å resirkulere gamle sykler

DAMSGÅRD, BERGEN (NRK): Sykkelselger Tonny Kolås har gått konkurs fire ganger og sittet to måneder i fengsel. Han nekter å gi seg i kampen mot «dobbel» moms.

Tonny Kolås i Den grønne sykkel i Bergen

KONKURS: Tonny Kolås driver sykkelbutikk med verksted og salg av brukte sykler i Bergen, men han gått konkurs flere ganger. Han mener moms, plassbehov og mangel på sykkelreparatører er hinder for satsing på bruktsykler.

Foto: Elise Angell / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

– Enkelte sykler har vi solgt tre, kanskje fire, ganger. Også kjøperne våre påpeker at vi må betale «dobbel» moms. 25 prosent moms er å leve eller dø for oss.

Gründer og eier av «Den grønne sykkel» i Bergen, Tonny Kolås, har reparert og solgt brukte sykler i 15 år.

Men jobben med å gi brukte sykler nytt liv, har kostet. Siden åpningen i 2003 har Kolås gått konkurs fire ganger. Han har også sonet to måneder i fengsel for å ha unnlatt å betale moms.

Momsen har han kjempet mot i mange år. Uten den ville butikken overlevd, mener Kolås. Han syns det er helt unødvendig at en bedrift som reparerer eller selger brukte varer må betale moms av dette.

– Det er innlysende hva det vil bety rent miljømessig å fjerne momsen på salg av brukte ting. Verdien av gjenbruk kontra gjenvinning er mange ganger større.

MDG: – Ødelegger økonomien

Miljøpartiet De Grønne har lenge støttet Kolås i synspunktet.

Flere ganger har partiet foreslått å fjerne moms på reparasjoner og salg av brukte ting, men blir nedstemt hver gang.

– Det er dumt at momsen bidrar til å ødelegge økonomien til de som gjør reparasjoner og selger brukte ting, sier stortingsrepresentant Per Espen Stoknes (MDG).

Han viser til hvordan de gjør det i Sverige, der de premierer gjenbruk ved å fjerne momsen på varer som går flere runder. Å kutte momsen på reparasjoner og bruktsalg i Norge vil koste rundt 700 millioner kroner.

Vil ikke ha «svenske tilstander»

De som forsvarer momsen mener det finnes bedre løsninger å hjelpe miljøet på.

– Det er bedre å bruke de pengene på tilskuddsordninger eller andre insentiv. Da kan de som slipper ut miljøfarlige klimagasser få insentiv for å slutte med det, argumenterer Vetle Vang Solheim (H) i finanskomiteen på Stortinget

Han mener det gjennom skattesystemet allerede blir lagt til rette for bedrifter som sykkelbutikken til Tonny Kolås i Bergen.

– Tar ingen straff

To måneder i fengsel og flere konkurser stopper ikke sykkelgründeren i Bergen. Han vil sette hardt mot hardt om ikke MDGs forslag om momskutt når frem.

Lenge har han båret på ansvaret for butikken alene. Nå har han planer om endre driften og få på plass et styre for å fordele ansvaret.

– Men om jeg må stå alene med roret, da blir det ikke betalt mer moms. Jeg tar ingen konsekvenser eller straff. Jeg motsetter meg enhver straff for å resirkulere gamle sykler.

– Kunne du ikke gjort noe annerledes for å unngå de fire konkursene dine?

– Det er klart jeg kunne ha jobbet smartere og fokusert mer på salg. Men vi har vært idealistiske og har tviholdt på konseptet vårt. En halvering av momsen ville i vårt tilfelle betydd overlevelse.

Tonny Kolås i Den grønne sykkel i Bergen

15 ÅR: Tonny Kolås i Bergen har drevet Den grønne sykkel i både motgang og medgang.

Foto: Elise Angell / NRK