Vil kanskje aldri gå ut med drapsmotivet

Politiet vil få innsyn i 13-åringens forklaring og opplysningene i hans helsejournal. Men allmenheten vil kanskje aldri få vite bakgrunnen for at gutten drepte sin fosterbror (3).

Blomster og lys utenfor boligen

UNIK SAK: At barn dreper barn er svært sjeldent i Norge. Derfor er det uvisst hva som vil skje med den 13 år gamle gutten.

Foto: Berg-Rusten / NTB scanpix

13-åringens bistandsadvokat Kjell Steinsbø har fått høre hele historien om hvorfor gutten gikk til angrep på hans fosterbror og sin egen far, forteller han til avisen Sunnhordland.

– Han hadde en trang til å fortelle meg dette, og har fortalt meg alt. Men jeg og han har en avtale på at det blir mellom meg og han, sier Steinsbø til avisen.

Gir politiet innsyn

Overfor NRK understreker Steinsbø at han aldri kan bryte taushetsplikten sin,

Kjell Steinsbø er oppnevnt som forsvarer for 13-åringen.

VET MOTIVET: 13-åringen har fortalt om bakgrunnen for knivangrepene til sin bistandsadvokat Kjell Steinsbø.

Foto: Berg-Rusten / NTB scanpix

uten at klienten samtykker til det. Bistandsadvokaten henviser videre til advokat Karsten Engedal, som tirsdag ble oppnevnt som setteverge for 13-åringen.

Dermed er det Engedal som vil ta foresattebeslutninger på vegne av gutten.

– Det vil skje i dialog med ham. Årsaken til at jeg er setteverge, er at foreldrene hans både er vitner og fornærmet i saken, sier Engedal til NRK.

Han har allerede besluttet at politiet vil få innsyn i 13-åringens forklaringer og opplysninger fra hans helsejournal.

Rehabilitering er viktigst

Men disse svarene på drapsgåten vil kanskje aldri bli fortalt til offentligheten.

– En ting er å samtykke til fritak fra taushetsplikt overfor politiet. Det er noe helt annet å gå med på at disse opplysningene offentliggjøres. Guttens lave alder gjør dette til en svært uvanlig sak, sier Engedal.

Vanligvis er det under rettssaken at offer, pårørende og allmenheten får alle svar i forbindelse med en alvorlig kriminalsak. Drapet på den tre år gamle gutten vil imidlertid aldri komme opp for retten.

Stord-lensmann Bernt Vidar Norvalls sier at politiet ennå ikke har tatt stilling til hvordan de skal forholde seg til allmennhetens behov for oppklarende svar.

– Vi må se offentlighetens krav til informasjon opp mot det som skal til for at gutten kan gjennomgå en vellykket rehabilitering. I en sak som dette er det sistnevnte som har høyeste prioritert, sier Norvalls til NRK.

Politiet vil denne uken ha møter med bistandsadvokater, setteverge og behandlingsapparatet.