Vil ikke lenger drepe politimenn

Ytterliggående blogger Eivind Berge sier han har ombestemt seg etter tiden i fengselet, og at han ønsker å leve et lovlydig liv.

Eivind Berge på vei inn til fengslingsmøte

SATT FRI TORSDAG: Eivind Berge, her fotografert på vei inn til det første fengslingsmøtet, er satt fri etter å ha sittet varetektsfengslet siden begynnelsen av juni.

Foto: NRK

Den antifeministiske bloggeren Eivind Berge ble løslatt torsdag ettermiddag, etter at Gulating lagmannsrett fastslo at bloggerens ytringer på internett ikke er straffbare.

– Truslene var alvorlig ment, men jeg har tenkt igjennom det, og jeg står ikke for de ekstreme aksjonsformene nå, sier 34-åringen til NRK etter løslatelsen.

Slutter å oppfordre til vold

Berge sier at oppholdet i fengselet har vært belastende, men interessant, og at han har innsett at han ikke ønsker å være kriminell.

– Å sitte i fengsel har i seg selv ikke hatt noen innvirkning på meningene mine, men jeg vil ikke tilbake dit, sier Berge.

Samtidig sier han at han på et tidspunkt var villig til å gjennomføre truslene mot politiet.

– Men politivold er ikke noe jeg kommer til å fortsette å oppfordre til, sier bloggeren.

Forsvarer Henrik Birkeland sier 34-åringen vil besøke kjæresten sin og jobbe med å få ut sine eiendeler fra politiets beslag etter løslatelsen.

Ytringene ikke straffbare

Påtalemyndigheten mener Berges ytringer om politidrap på sin egen blogg var langt over grensen for ytringsfriheten og kunne betraktes som en oppfordring til politidrap.

Men Gulating lagmannsrett gav Berge medhold torsdag, og mener ytringer på en blogg ikke kan regnes som offentlig tilgjengelige.

«Lagmannsretten kan (...) ikke se at de ytringer siktelsen gjelder er fremsatt offentlig i lovens forstand, og de er derfor ikke straffbare.»

Lagmannsretten hevder tingretten har begått en saksbehandlingsfeil i sin kjennelse.

Politiet anker

Fredag ba politiet om forlenget varetektsfengsling av 34-åringen og fikk medhold i tingretten. Berge anket kjennelsen på stedet, og torsdag fikk han medhold i Gulating lagmannsrett.

Påtalemyndighetene anket kjennelsen til Høyesterett, og ba samtidig om at Berge skulle bli sittende i fengselet til det foreligger rettskraftig avgjørelse om fengslingsspørsmålet.

Lagmannsretten behandlet begjæringen torsdag, og gav ikke politiet medhold. Berge ble derfor løslatt samme ettermiddag.

Anken blir sendt til Høyesterett fredag, og avgjørelsen forventes å komme over helgen.

Krever henleggelse, vurderer erstatning

– Eivind Berge er glad, men ikke overrasket, over den lovanvendelsen lagmannsretten har lagt til grunn. Det er den han har prøvd å påberope seg i lang tid nå, sier 34-åringens forsvarer til NRK.no.

– Dersom denne kjennelsen blir stående, vil jeg forvente at politiet henlegger siktelsen umiddelbart, sier Birkeland.

Advokatfullmektigen sier Berge kan komme til å gå til erstatningssak mot politiet.

– Det kan i høyeste grad bli aktuelt, sier Birkeland.

LES OGSÅ: – Ikke vanskelig å forstå pågripelsen av Berge

Politiet mente saken var styrket

Ved fengslingsmøtet var politiet av den oppfatning at saken mot den antifeministiske bloggeren var blitt styrket gjennom to ukers etterforskning etter den første varetektsfengslingen av Eivind Berge, som ble pågrepet og siktet tidligere denne måneden.

– Vi har hatt en gjennomgang av bevisene her i dag, og det har blitt avhørt en rekke vitner. Det har etter politiets oppfatning styrket mistanken mot siktede, både for forholdet han er siktet for, men det har også underbygget faren for gjentakelse av straffbare handlinger, sa Christoffersen til NRK fredag.

Det har ikke lyktes NRK.no å få kontakt med politiadvokat Christoffersen torsdag.

LES OGSÅ: Fått 1400 tips om ekstreme ytringer