Vil ha tilbake «Tyskebryggen»

Venstre vil endre navnet til Bergens mest kjente attraksjon.

Hans-Carl Tveit

Selv om navnet er «Bryggen» i dag, heter det Tyskebryggen for Tveit. Han tror også at bergensere flest vil ta godt imot forslaget, etter en innledende debatt.

Foto: NRK

Siden 1300-tallet har Bryggen i Bergen gått under navnet «Tyskebryggen». Men etter krigens slutt i 1945 ble «tyske» tatt ut av navnet, og « Bryggen » stod igjen.

Bakgrunnen var naturlig nok det anstrengte forholdet til Tyskland etter okkupasjonen.

Men nå vil gruppeleder i bystyret i Bergen, Hans-Carl Tveit (V) ha det gamle navnet tilbake.

– Tiden er moden

– Jeg skjønner hvorfor vi gjorde navneendringen i 1945, men nå er tiden inne for å gå tilbake til det originale navnet, sier han til NRK.

Tveit har blant annet fått henvendelser fra krigsveteraner som også mener at tiden er moden for «Tyskebryggen».

– De sier som jeg har tenkt, sier han. Det på tide å få tilbake det originale navnet - et navn som har vært dokumentert i bruk helt fra 1300-tallet.

– Noen vil bli provosert

Selv om navnet er «Bryggen» i dag, heter det Tyskebryggen for Tveit. Han tror også at bergensere flest vil ta godt imot forslaget, etter en innledende debatt.

– Det blir vel som med alle andre forslag som angår byens identitet: det blir debatt. Det er sikkert noen som vil være mot forslaget, og som kan føle seg provosert, men jeg tror ikke det er så mange. Jeg tror bergenserne ønsker å fortelle historien om bryggen. Og det gjør man veldig bra ved å få navnet tilbake.

Saken ble imidlertid nedstemt i bystyret i Bergen mandag. Kun Venstre stemte for.

Bryggen i Bergen

På bryggeområdet i dag finnes 61 fredete bygninger over om lag 13 mål. På grunn av sanering og branner i moderne tid er dette omtrent en fjerdedel av den opprinnelige bebyggelsen.

Foto: NRK