Vil gjøre byreklamen til valgkampsak

Byreklamen i Bergen kommer ikke på plass før høsten 2016 – over to år etter at politikerne sa ja. Nå ser Miljøpartiet De Grønne sitt snitt til å få omkamp, og går til valg på å forkaste planene.

Trude Drevland og Sondre Båtstrand

ØYNER OMKAMP: Sondre Båtstrand ga ordfører Trude Drevland 2.000 underskrifter mot byreklame, men flertallet av bergenspolitikerne stemte likevel ja under møtet på Gamle Rådhus i juni i fjor. Nå øyner Miljøpartiet De Grønne-politikeren omkamp.

Foto: Maria V. Ramstad

Tom-Christer Nilsen

KOMPLISERT: – Det har tatt for lang tid, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) om å få byreklamen på plass.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Etter årevis med debatt og protester klarte byreklametilhengerne i juni i fjor endelig å få vedtatt innføringen av reklame på Bybanen, busser og på holdeplasser i Bergen.

Reklamen gir inntekter som skal komme kollektivtrafikken til gode. Inntekter fylkestinget trodde skulle komme allerede i 2014, da de ga sitt ja til ordningen et halvt år før bergenspolitikerne fulgte opp.

Men nå viser det seg at reklamen ikke kommer opp før tidligst høsten 2016, nesten tre år etter vedtaket i fylkestinget.

– Det har vært komplisert

– Det har tatt for lang tid, og det burde vært mulig å få det realisert før det. Men det har vært litt mer komplisert enn det som var forventet i utgangspunktet, medgir fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H).

Reklame

REKLAME: Slik kan et bybanestopp bli seende ut.

Foto: Illustrasjon

Han er klar på at han ønsker reklameplakatene opp så raskt det lar seg gjøre, men bekrefter at reklamen ikke vil være på plass før i 2016.

– Det uheldige med det, er at det her er et inntektspotensial som kunne ha vært brukt til å forbedre tilbudet til de kollektivreisende. Så mitt ønske er at vi får dette på plass så fort som mulig, sier fylkesordføreren.

– Dette blir valgkampsak

Det ønsket deler på ingen måte Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Han var en av hovedmennene bak demonstrasjonene som ble holdt før byreklamen ble vedtatt.

Sammen med KrF, Sp, Ap, SV og Rødt stemte MDG imot da Høyre, Frp og Venstre sikret flertall i bystyret. Nå øyner Båtstrand omkamp, i og med at reklamen ikke kommer opp før høstens kommunevalg.

Jeg ser på dette som en god nyhet, som gjør at det blir mulig å stoppe byreklamen.

Sondre Båtstrand (MDG)

– Jeg ser på dette som en god nyhet, som gjør at det blir mulig å stoppe byreklamen, sier Båtstrand om forsinkelsen.

Båtstrand tror man med en ny bystyresammensetning etter kommunevalget kan vippe flertallet i favør av reklamemotstanderne.

– Det var veldig knapt flertall for dette da det ble vedtatt. Når sammensetningen i bystyret endres, kan vi slippe dette reklamepresset. Dette blir valgkampsak, varsler han.