Hopp til innhold

Vil ha felles #metoo-varsling i organisasjoner for unge

Ungdomsorganisasjoner vil at alt fra speidere til politikere skal samles om én måte å varsle om seksuell trakassering.

Sara Sekkingstad

STØTTER: – Det at man går sammen tror jeg er veien å gå, sier Sp-politiker Sara Sekkingstad, som har sittet sentralt i en rekke ungdomsorganisasjoner.

Foto: Sølve Rydland

– Det er ikke til å stikke under stol at det er skadelig. Frivilligheten i Norge får seg en smekk på fingrene nå. Men at det er sunt å ta den diskusjonen.

Thomas Kristiansen er daglig leder i paraplyorganisasjonen Ung Vest, som representerer 41 ulike barne- og ungdomsorganisasjoner.

De siste måneders enorme blest om #metoo har i stor grad også handlet om politiske ungdomsorganisasjoner.

Kristiansen frykter det på sikt kan gå ut over tilliten til de frivillige lagene og organisasjonene.

– Vi er nødt til å ta på alvor det som kommer frem. Hvis du har barn i riktig alder, vil du da anbefale dem å bli medlem i en organisasjon som tilsynelatende har et problem med seksuelle overtramp? Nei, det vil du ikke.

Jobber med felles rutiner

Flere av de politiske ungdomspartiene har de siste ukene vært under kraftig press, etter varsel om seksuell krenking og trakassering.

Thomas Kristiansen

LAVTERSKEL: Daglig leder Thomas Kristiansen i Ung Vest jobber med et nytt lavterskel-tilbud for varsling.

Foto: Sølve Rydland

Nå blir det jobbet med å få plass felles varslingsrutiner for alt fra ungdomspartier, til organisasjoner innen kulturliv, humanitære organisasjoner og speidere.

– Det aller viktigste er å få på plass en objektiv vurdering, sier Kristiansen.

– For at du skal kunne delta i en ungdomsorganisasjon, så må du være sikker på at det er en trygg plass. Hvis du som foreldre skal sende ungene dine til en ungdomsorganisasjon, må man vite at det finnes retningslinjer som gjør dem trygge, sier Sara Sekkingstad.

Kvinnemarsj i Bergen 2018

MARSJERTE: #metoo og seksuell trakassering fikk mange kvinner til å engasjere seg i kvinnemarsjen forrige helg, her fra Torgallmenningen i Bergen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– #metoo kan gjøre det tryggere

Hun er fylkestingspolitiker for Senterpartiet i Hordaland, og har mer erfaring fra frivillige ungdomsorganisasjoner enn de fleste.

Fram til i fjor var hun generalsekretær i Senterungdommen. Hun har hatt sentrale verv i Elevorganisasjonen, Skeiv Ungdom og fredsorganisasjonen CISV.

– Jeg oppfatter ungdomsfrivilligheten som en trygg plass å være. Men å få sakene frem i lyset, vil skape en lav terskel for å varsle.

Sekkingstad mener #metoo-kampanjen kan gjøre det tryggere å være ung og engasjert. – men at organisasjonene må setter klare grenser for hva som er lov.

Nå mener han at varslingsrutiner må på plass – for å gjøre det enklere for barn og unge å si ifra når andre ikke oppfører seg.

– Men det må være objektiv og det skal være enkelt. Det skal være lavterskel i alle ledd for å si ifra, sier Kristiansen.