Vil gjøre Festspillene til verdens viktigste festival

Magne Furuholmen har store ambisjoner som ny styreleder for Festspillene i Bergen. – Morsomt, overraskende og klokt, sier kommentator om kulturministerens utnevnelse.

Magne Furuholmen

SMAL OG INKLUDERENDE: – Festspillene har klart den nesten umulige oppgaven å både være smal og sær, og en inkluderende folkefest. Det er helt fantastisk, så jeg blir begeistret av tanken på å få være med å utvikle det videre, sier Magne Furuholmen, ny styreleder for Festspillene i Bergen. Han tror det er større fare for at han vil dra Festspillene i en mer utfordrende enn en mer kommersiell retning.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) utnevnte i dag Magne Furuholmen til ny styreleder for Festspillene i Bergen.

A-ha-kjendisen og billedkunstneren overtar vervet fra Åse Kleveland, og blir festspillsjef til 2019.

– Alt jeg er interessert i, er samlet i Festspillene. Det eneste som gjorde at jeg tenkte meg om to ganger, var at jeg ville være sikker på at jeg kunne gjøre en god jobb, sier Furuholmen til NRK.

– Magne Furuholmen har helt riktig kompetanse. Han har erfaring fra ulike styreverv, er en fremragende kunstner, og har et stort og bredt internasjonalt nettverk som vil komme Festspillene i Bergen til gode, sier kulturministeren.

Linda Hofstad Helleland og Magne Furuholmen

NY STYRELEDER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har utnevnt Magne Furuholmen som ny styreleder for Festspillene i Bergen.

Foto: Wenche Nybo / Kulturdepartementet

Verdens viktigste festival

Selv mener Furuholmen kjendisstatusen både kan spille positivt og negativt inn, men legger han ikke skjul på at han tror nettverket er hovedårsaken til utnevnelsen.

– Jeg tviler på at det er det formelle, med erfaringen min som styreleder, som er det primære.

– Hva kan du bidra med som styreleder for Festspillene?

– Det gjenstår jo å se. Visjonen til Festspillene er å ha en utadrettet og markant profil internasjonalt og nasjonalt. Og jeg skal gjøre mitt beste for å være med å forløse de ambisjonene.

Et klart må er å gjøre festivalen mer internasjonal kjent.

– Jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å være med å realisere den ambisjonen. Å befeste Festspillene som ... Skal vi ikke bare si verdens viktigste festival, så er det gjort? Så kan vi se hvor langt vi når, smiler Furuholmen.

Festspilldirektør Anders Beyer

Festspilldirektør Anders Beyer

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Vil få oppmerksomhet i kraft av navnet

Festspillsjef Anders Beyer er godt fornøyd med utnevnelsen:

– Jeg synes det er et spennende valg. Magne Furuholmen er jo A-ha, men han er mye mer enn det også.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror kulturministeren har gjort et godt valg.

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes

Foto: NRK

– Jeg synes det er et veldig morsomt og overraskende navn, og et klokt valg. Én ting er at han er en stor internasjonal stjerne, og kan musikk, men han er også en mann som kan styre.

– Hva får dette å si for Festspillene?

– Han er jo så kjent at han vil få oppmerksomhet i kraft av navnet sitt. Jeg kan tenke meg at han blir en bra mann for Festspillene, fordi han både har kunnskap om kvalitet og utrolig mye kjennskap til hvordan man treffer bredt, sier Moxnes.

Bergenspolitiker Hilde Onarheim (H) blir personlig vara for Furuholmen. Tidligere bergensordfører Herman Friele er oppnevnt som statens medlem i representantskapet.

MAgne Furuholmen blir ny styreleder for Festspillene i Bergen. Se det første intervjuet etter utnevnelsen. Reporter: Oddgeir Øystese