Hopp til innhold

Vil finne ut om hjertesyke barn kan trene bedre i vann enn på land

BERGEN (NRK): Pilotprosjekt i Bergen undersøker hvordan barn med medfødte hjertefeil kan yte mer på trening. – Alle barn har godt av å trene uansett hva som feiler dem, sier overlege.

Hjertetrening i vann. Overlege Gottfried Greve til venstre og prøvekanin til høyre.

HJERTETRENING: Overlege på hjerteavdelingen ved Haukeland

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Det startet som et studentprosjekt av Alexander Formann som går på medisinstudiet i Bergen. Sammen med sin veileder, Gottfried Greve, ønsket de å finne ut om hjertet fungerer bedre under vann enn på land.

Hvis så er tilfelle, kan det ha stor effekt for barn med hjertefeil og deres treningsmuligheter.

– Trening er minst like viktig for barn med hjertefeil som for andre friske mennesker. Barn med alvorlige hjertefeil faller gjerne av i vanlig idrett. Har du en hjertebegrensning, må du trene på en måte som ikke skader hjertet, samtidig som du vil ha utbytte av treningen, sier Greve.

Han er overlege på hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus.

Hjertetrening under vann

Hjertefriske klarer i større grad å kompensere for væsketap, eller dårlig fylling av blod til hjertet, enn de som lider av alvorlige hjertefeil, forteller Greve.

– Vår teori er at når man er nedsenket i vann, fylles hjertet med blod. Dermed jobber hjertet mer effektivt for å greie yte maksimalt.

Pilotprosjektet blir gjennomført i bassenget på Energisenteret for barn og unge ved Haukeland Universitetssjukehus. En forsøksperson som er helt frisk, sykler på en ergometersykkel plassert i vannet. På hodet har han en maske som måler oksygeninntaket hans.

Lars Peder Bovim er leder for Energisenteret for barn og unge på Haukeland. Han forteller at prosjektet kan ha stor effekt hvis teorien stemmer.

– Dersom vi kan få barn og unge til å yte maks i trygge omgivelser, sier det seg selv at det vil være givende.

Lars Peder Bovim, leder for Energisenteret for barn og unge på Haukeland.

– SPENNENDE: Lars Peder Bovim er leder for Energisenteret for barn og unge på Haukeland. Han sier pilotprosjektet er spennende og håper at det vil gi positive resultater.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Skal testes på hjertesyke

Prøvekaninen i bassenget er en frisk voksen. Etter hvert er tanken at barn med alvorlige hjertefeil skal ta den samme testen.

– Før vi prøver dette på hjertesyke barn, må vi prøve det på hjertefriske voksne og barn. Det viktigste med prosjektet er å finne ut av om det er trygt for barna å yte maksimalt ved trening under vann.

Student Alexander Formann som skriver oppgave om prosjektet, forteller at arbeidet kan ha betydning også for toppidrettsutøvere.

– Dette er et tema som det ikke er skrevet noe særlig om tidligere. Å få mer kunnskap om hjertets funksjon i vann, vil være nyttig for behandling og opptrening av hjertet på generell basis, sier han.

Forskningen på dette området startet på 70-tallet, men har ikke utviklet seg siden da, forteller Greve.

– I dag har vi bedre utstyr og kan teste dette grundigere. Nå har vi funnet ut at effekten faktisk er bedre i vann som holder ca. 36 grader. I vanlige svømmebasseng er temperaturen vanligvis 28 grader.

Testing på hjertesyke barn vil skje først på våren.

Testprosjekt på Haukeland

PRØVEKANIN: Først gjennomføres testen på friske voksne både i vann og på land. Etter hvert skal også hjertesyke barn få prøve seg i bassenget.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK