Hopp til innhold

Supporterne tar makten i klubbene: – Fotball er for viktig til å overlate til lederne

Over hele landet engasjerer flere og flere supportere seg i klubbpolitikken. Medlemmer har stoppet kunstgressplaner i Bergen og sørget for flere boikott-vedtak av fotball-VM.

Erlend Vågane, talsperson for Vår Fotball.

ENGASJERT: Erlend Vågane er aktiv i supporterbevegelsen Vår Fotball, som vil hjelpe supportere til å få mer makt over klubbene sine.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Forrige uke gikk et overveldende flertall av medlemmene i Rosenborg BK inn for at klubben skal boikotte Qatar-VM. Reaksjonene kom i kjølvannet av avsløringen om at fotballanleggene er bygget av gjestearbeidere på «slavelignende» kontrakter.

I forkant ønsket ikke styret i klubben å boikotte mesterskapet, men supportermedlemmene ville det annerledes.

Også SK Brann vedtok tirsdag å oppfordre Norges Fotballforbund til å lage en plan for boikott av fotball-VM i Qatar.

Det supporterdrevne initiativet Vår Fotball ser nå økende supporterengasjement landet over. Initiativet har fått tilslutning fra supportergrupperinger fra 14 norske toppklubber.

– Vi ønsker grunnleggende endringer av fotballen. Fotballen er alt for viktig til å overlate til ledere. Vi må være mange som styrer det sammen, sier Erlend Vågane, talsperson for Vår Fotball.

Vil unngå at grasrota mister makten

Boikotten av Qatar-VM er deres fremste sak. Flere tusen gjestearbeidere har mistet livet i forbindelse med byggingen av anleggene siden landet fikk tildelt VM, ifølge Amnesty.

Men initiativet vil også sikre seg at mot at sporten og folkebevegelsen ikke blir misbrukt av kommersielle eller politiske krefter.

Vågane ønsker at flere medlemmer skal engasjere seg i avgjørelser styret i klubben tar.

Gjestearbeidere i forbindelse med VM i Qatar

FARLIG ARBEID: Gjestearbeidere fra Asia og Afrika har bygd store deler av anleggene for neste års fotball-VM i Qatar. Tusenvis har mistet livet i forbindelse med arbeidet, ifølge Amnesty.

Foto: Magnus Aabech / NTB

– Medlemmene eier klubbene sine. Klubbene eier forbundet. Vi som medlemmer bestemmer hva klubben skal stå for, og klubbene bestemmer hvilke prinsipper og verdier forbundet skal forfekte internasjonalt. Det har noe å si for den internasjonale fotballen, sier talsmannen.

En slik modell gjør at grasrota kan få stor gjennomslagskraft.

Positiv til engasjement

Terje Svendsen, presidenten i Norges Fotballforbund (NFF), ønsker ikke å boikotte VM nå. Men han er positiv til supporterengasjementet i en diskusjon om hvordan NFF skal forholde seg til VM.

– Vi ønsker et aktivt medlemsdemokrati i klubbene. Fotballen er basert på medlemsstyrt aktivitet, så vi har et system i Norge der medlemmene blir representert på det øverste organ i norsk fotball, sier Svendsen.

M_EmnWc2qhQ fotballpresident, Terje Svendsen.

POSITIV: Terje Svendsen, presidenten i Norges Fotballforbund (NFF), er positiv til engasjementet, men frykter et benkeforslag om boikott søndag,

Foto: Vidar Ruud

Søndag kan det komme et benkeforslag om Qatar-boikott i forbundstinget, men avgjørelsen kan også bli vedtatt utsatt et halvt år. Fotballpresidenten ønsker det siste alternativet slik at spørsmålet kan diskuteres grundigere før en avgjørese, sier han til VG.

Medlemsvekst i Brann

Det er ikke bare spørsmål som angår Qatar-VM som har engasjert supporterne. I januar ble det kjent at styret, administrasjonen og den sportslige ledelsen i Brann SK ønsket å legge kunstgress på Brann Stadion.

Men etter et ekstraordinære årsmøte endte avstemningen med 130–107 mot styrets forslag, og gresset fikk fortsette å gro på Brann stadion.

Supporteraksjonene i både Rosenborg og Brann har fått internasjonal medieoppmerksomhet.

Supporterengasjement

FIKK GJENNOMSLAG: I februar fikk supporterne gjennomslag for å beholde gresse på Brann stadion.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Bare de siste to ukene har Brann fått 169 flere medlemmer, og Qatar-boikott har engasjert flere.

– Det nok mange som har fått opp øynene for at man som medlem kan være med å påvirke, sier Vågane i Vår Fotball.

Ledelsen i Brann er positiv til at flere vil engasjere seg, men mener rollefordelingen må være riktig.

– Det at man har tydelig avklaringer med tanke på til hvilket mandat de ulike gruppene og utvalgene får, er viktig, sier daglig leder Vibeke Johannesen i Brann.