Bare denne uken vil Ivar L. Løne på Voss ønske 650 byfolk og andre nysgjerrige velkommen til bords.
– Jeg har en litt blandet følelse akkurat nå. Jeg har veldig lyst å smake, og skal prøve alt jeg kan, sier økonomistudent Siri Svendsen fra Bærum.
Sammen med 90 andre studenter fra Norges Handelshøgskole, forsøkte hun seg på smalahovemiddag for første gang.
– Men det er litt ubehagelig at jeg ser den søte sauen ligger foran meg, sier hun.
Rekordetterspørsel
Aldri før har den tradisjonsrike retten vært så populær som nå. På Smalahovetunet på Voss har Ivar Løne opplevd at etterspørselen har skutt i været de siste årene.
– Vi har kjøpt enda flere hoder inn i år enn vi har gjort noensinne før, sier han.
I år vil «Smalahovekongen» omsette nærmere 80 000 hoder. Det tilsvarer 160 000 middager. Det er vel dobelt så mange som for ti år siden.
– Vi regner med det blir ny rekord i år også, sier Ivar Løne.
Kjent over hele Norge
Noen av dem blir servert rykende varme på gården, men mesteparten av smalahovene blir pakket og sendt på bestilling.
– Det er blitt kjent over hele Norge nå. Idag spises det over hele landet, sier han.
SE HVORDAN SMALAHOVE TILBREDES I «DYRELIV PÅ NÆRT HOLD» FRA 1970:
(saken fortsetter under videoen).
Tilbake i festhallen på Smalahovetunet, er NHH-studentene i ferd med å avslutte sin første smalahovedmiddag.
– Kjempedeilig, sier Siri Svendsen. Det smaker litt pinnekjøtt, jeg hadde aldri trodd det skulle være så godt. En annen her forsøkte seg på tungen, hørte jeg. Der må jeg manne meg litt mer opp, sier østlendingen.
LES OGSÅ: