– Eg vil gjerne ha småskalaprodukt i butikkane, seier Lene Ueland.
Ho er blant mange forbrukarar som etterlyser fleire spesialvarer. I dag er det tungvint.
– Generelt er utvalet dårleg i dei store kjedene, ein må ofte til mindre spesialbutikkar.
Osteimporten veks og veks
Importen av ost er rekordstor, i fylgje Landbruksdirektoratet.
Men Jan Peter Aursnes, som er føredragshaldar og driv bloggen Osteperler, seier kjedene sitt utval likevel blir trist.
Tal frå Landbruksdirektoratet syner at store deler av importen går til fersk ost, riven ost og smelteost.
– Problemet er at det meste går til industriost, slikt som er ganske kjedeleg, seier Aursnes.
– Det er til dømes svært lite av fetaosten som kjem frå Hellas, for å seie det slik.
Importen aukar kraftig
Fleire spådde at utanlandsk ost ville stoppe på grensa med ostetollen innført i 2013. Men i 2017 var importen 12 344 tonn. 1000 tonn meir enn året før. Til neste år aukar importkvotane med ytterlegare 1200 tonn.
Bondelagsleiar Lars Petter Bartnes er misnøgd.
– Det er synd at det skjer. Vi må produsere mindre når kjedene importerer.
– Kjedene er litt feige
Aursnes seier det er bra med mangfald, men meiner kjedene ikkje utnyttar moglegheita.
– Dei er litt feige, dei landar stort sett på trygge industriostar. Det er så vanvitig mykje god ost som vi burde fått tilgang til.
Hjå Coop sel dei nederlandsk goudaost til same kilopris som norsk Norvegia:
– Om det hadde vore ein ordentleg handverks-Gouda er det fantastisk, men ein kjedeleg industriprodusert Gouda er ikkje mykje å trakte etter. Mykje kunne vi godt ha laga i Norge
– Vi importerer slik at det blir mangfald
Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge seier dei lyttar til folket:
– Vi ser på salet vårt at kundane fyrst og fremst vil ha norske produkt, og vi satsar mykje på lokalmat. Men folk vil også ha utanlandske ostar, derfor importer vi noko ost. Slik blir det mangfald.
Kristiansen seier det er kundane sitt handlemønster som avgjer kva dei tilbyr i butikkane:
– Om Aursnes vil ha ein vellagra Gouda med skorpe så har vi også det.
– Dette er bra for forbrukarane
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) seier importen aukar også fordi norsk mjølk er vesentleg dyrare enn i utlandet:
– Eg trur importen er gjennomgåande bra for forbrukarane. Vi får eit større mangfald i butikkane.
Vil ha norsk mat
For Lene Ueland er det uansett norsk som gjeld:
– Eg er veldig oppteken av miljøet og kortreist mat. Så sant vi klarar det synest eg vi skal halde oss til norske leverandørar.