Hopp til innhold

Veteran-brannmenn får massiv støtte

– Et museum i den gamle hovedbrannstasjonen er attraktivt både for tilreisende og bergensere, mener reiselivsdirektør Ole Warberg.

Rekonstruksjon av Bryggen som brant i 1955

JOBBER DUGNAD: De pensjonerte brannmennene i Bergen Brandkorps Historielag har i åtte år vedlikeholdt den gamle hovedbrannstasjonen og massevis av gammelt utstyr i håp om at det skal bli museum. Her er de avbildet på Bryggen i juni. (Bak fra v.) Harald Visnes, Einar K. Gjessing, Tor Einar Bjørkås, Agnar Jensen, Geirr Hestad, Torstein Hille, Øyvin Konglevoll, Oddbjørn Landsvik. (Foran f.v.) Bjørn Johannessen, Tor Hjelmeland, Åge Rosendal, Persson, Hans Gudmundsen og Arne Hauge.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Siden 1936 har det vært planer om et brannteknisk museum i Bergen. Nå krever veteranbrannfolkene at politikerne slutter å somle. 80 års venting er nok.

Kulturbyråd Helge Stormoen (Frp) har uttalt til NRK at man først må bli ferdige med å diskutere hva et museum skal inneholde, og hvor det skal ligge, før man kan fatte et endelig vedtak.

– Selve museet må være en brannstasjon som forteller historien til brannvesenet. Det er spennende nok, og et opplevelsessenter godt nok, svarer leder Øyvin Konglevoll i Bergen Brandkorps Historielag.

Gamle Bergen hovedbrannstasjon

VERNET BYGG: Den gamle hovedbrannstasjonen i Bergen ligger midt i sentrum. Den ble bygget i 1888 og nedlagt i 2007. Garasjen er fortsatt full av kjørbare veteranbrannbiler.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

En plassering av et museum i den gamle brannstasjonen hadde vært en ypperlig plassering, og et naturlig sted å ha det.

Ole Warberg, reiselivsdirektør

NRKs lesere: – Ja til museum

På NRK Hordalands facebookside ba vi leserne svare på følgende spørsmål: «Ville du betalt for besøke den gamle hovedbrannstasjonen dersom kommunen åpnet museum her?»

630 personer har til nå gitt positivt svar.

– Jeg skjønner ikke at dette er noe å krangle om. Brannmuseet hører hjemme der den gamle brannstasjonen var, sier NRK-leser Esther Olsen.

Se flere leserkommentarer i høyremargen.

Ole Warberg

REISELIVSDIREKTØR I BERGEN: Ole Warberg.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Ypperlig plassering

Reiselivsdirektør Ole Warberg er godt kjent med planene om et brannteknisk museum i den gamle hovedbrannstasjonen, og støtter tanken.

– Vi vet at denne debatten, og hva man ønsker med bygningsmassen, har versert i en rekke år. Det er ganske dyrt å sette bygget i stand. Men det hadde utvilsomt vært fint og hatt et brannmuseum der, for det er tross alt en historisk brannstasjon med en ypperlig plassering. Man har en entusiastisk veteranforening som har jobbet med denne saken i lang tid, sier Warberg.

Han viser til at brannmuseer har en stor publikumsappell, ikke minst blant barn og familier.

– En plassering av et museum i den gamle brannstasjonen hadde vært en ypperlig plassering, og et naturlig sted å ha det. Jeg tror utvilsomt dette ville vært veldig attraktivt både for tilreisende og bergenserne, mener Warberg.

Gamle Bergen hovedbrannstasjon

FORTSATT KJØRBARE: Veteranforeningen har vedlikeholdt 14 veteranbrannbiler som fortsatt er fullt kjørbare.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Slitne bygninger

Bygningsmassen i den gamle hovedbrannstasjonen er skrøpelig etter dårlig vedlikehold over mange år. Warberg tror den første utfordringen blir å skaffe midler til å sette bygget i stand.

– Hva betyr det for reiselivet å ha attraksjoner sentralt i bybildet?

– Det er greit å ha ting som gjør at man kan vandre fra sted til sted. Vi har mange gode attraksjoner i Bergen sentrum, men det kan være greit å få plassere flere der. Samtidig er det greit å ha attraksjoner i omegnen.

Ole Warberg synes det er positivt at Det naturhistoriske museet gjenåpner midlertidig på Lagunen, noe NRK nylig kunne fortelle.