Venter på regnet

En rekordtørr vinter har skapt vannkrise i Bergen. Kranene kan gå tomme i løpet av sommeren. Kommunen oppfordrer folk til å vise vannvett, og vurderer drastiske tiltak for å spare på vannet.

Video nsps_upload_2010_3_4_18_45_7_51.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bergen kommune vil ikke sette i verk krisetiltak for å spare på vannet. Kommunen vil vente på regnet som er ventet å komme i neste uke.

Fagdirektør i Vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse

Fagdirektør i Vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse.

Foto: Kristian Ervik / NRK

– Vi kan ikke gå hjem til folk for å sjekke om de bader eller dusjer. Vi kan kun appellere til at folk tenker på vann som et felles gode, og et felles ansvar, sier fagdirektør i vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse.

Dersom Bergen skulle gå tom for vann, vil det ramme alle.

– Folk kan jo tenke seg en situasjon uten vann i kranen, og det er ikke behagelig. Ved å gjøre mindre tiltak nå vil vi redusere risikoen for å komme i en slik situasjon betydelig, sier Sekse.

Bergen har bare vann i magasinene i 50 dager til uten tilførsel. For å unngå å tømme magasinene må det regne i to måneder.

LES OGSÅ: Ikke bruk badekaret | Stopp dryppende kraner

Holder krisemøte om vannmangel | Ikke så rart det er vannmangel

Må redusere forbruket

Vannforbruket i Bergen er nå på 110.000 kubikkmeter i døgnet.

(Artikkelen forts.)

Vannmagasin

Om 50 dager er det tomt for vann i Bergen.

Foto: NRK

– Vi må ned i 90.000 kubikkmeter for å bli bedre i stand til å møte en tørr vår og sommer, påpeker Sekse, som fortsatt oppfordere bergenserne til å spare på vannet.

For å bedre tilgangen på vann, legger kommunen nå til rette for å ta ut mer vann fra Jordalsvannet i Åsane og Osavannet i Arna. Storavatnet i Laksevåg blir klargjort for eventuelt uttak av vann til vannforsyningen.

Enda mindre trykk

Bergen kommune arbeider videre med å redusere trykk i flere soner og planlegger for å ytterligere redusere vanntrykket i sentrum.

Kommunen har opprettet en beredskapsgruppe for vannforsyninhen som ledes av vanndirektør Sekse.

– Vi følger situasjonen øye, og beredskapsgruppen trer sammen igjen tirsdag neste uke, sier han.