Venter opp mot 80 millimeter nedbør

Storm med og store nedbørsmengder på Vestlandet og Sørlandet i dag.

50-70 millmeter

OPP MOT 70 MM: I dag blir det fuktig. På Vestlandet og Sørlandet vil man oppleve sterk vind og store nedbørsmengder torsdag.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Telemark, Agder-fylkene og hele Vestlandet. Årsaken er vestlig storm med lokalt mye nedbør.

– Opprinnelig så det ut til å kunne komme 50 til 70 millimeter nedbør enkelte steder, men nye prognoser tyder på at det kan komme opp i 80, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen til NRK.

Full storm på Ulriken

Torsdag morgen blåste det vestlig liten til full storm på Ulriken og de øvrige byfjellene i Bergen. Ulriksbanen er stengt, det samme er restauranten på toppen.

Bergen sør sett fra Ulrikens topp med Ulriksbanen på topp

STENGT: Ulriksbanen i Bergen går ikke i dag på grunn av sterk vind.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Utover dagen vil vinden dreie til sørvestlig retning, noe som gjør at uværet vil merkes godt innover i landet.

– I fjellet blir det storm i dag, spesielt sør for Haukeli. Så folk bør tenke seg godt om og kle seg godt. Jeg ville nok ha droppet fjellturen i dag. Jeg har selv vært på Ulriken i sterk vind, og det er ikke noe kjekt, sier Andersen.

– Vil merkes godt

Prognosene tyder på at det er steder i midtre og indre strøk som vil få de største nedbørsmengdene i dag, mens Bergen og resten av kysten trolig slipper unna med «bare» rundt 50 millimeter.

Anne Solveig Andersen

ADVARER MOT FJELLET: Meteorolog Anne Solveig Andersen fraråder å gå på fjelltur i dag.

Foto: Marit Hommedal

– Hva kan konsekvensene bli for stedene som får opp mot 80 millimeter?

– Det er vanskelig å si, men det er liten tvil om at det vil merkes godt. Når det kommer så mye vann, har forhistorien mye å si. Vi har hatt en veldig fin og tørr høst frem til nå, og derfor er det ikke veldig vått i bakken. Det er ikke sendt ut noe flomvarsel, sier Andersen.

Hun oppfordrer likevel folk til å rydde vekk løv fra avløpskummer, slik at vannet skal renne unna.

Midlertidig bedre vær i fredag

Uværet er ventet å pågå i hele dag, før vinden i natt igjen dreier og gir rom for en liten høytrykksrygg som vil gi bedre vær. Natt til søndag blir det imidlertid ruskevær igjen, dog ikke i samme skala som i dag.