Hopp til innhold

Velforeninger øker fokuset på brannsikkerhet

Stadig flere velforeninger i Bergen tar kontakt med brannvesenet for å inngå samarbeid om brannsikkerhet. – Utrolig positivt, mener brannvesenet.

Brann i Kong Oscars gate

Flere velforeninger i Bergen ønsker et tettere samarbeid med brannvesenet. Her fra storbrannen i Kong Oscars gate natt til torsdag.

Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix

Leif Linde

POSITIV: Leif Linde, avdelingsleder ved operativ avdeling i Bergen brannvesen.

Foto: NRK

– Det er viktig at beboerne blir oppmerksomme på det brannforebyggende arbeidet, som tilkomst og ryddighet, og har fokus på brann i sitt eget område. Det hjelper oss veldig, sier Leif Linde, avdelingsleder ved operativ avdeling i Bergen brannvesen.

Siden begynnelsen av 2013 har det vært nesten 50 branner i Bergens mest brannfarlige og verneverdige strøk.

Fra flere hold har det kommet forslag til tiltak for å hindre nye branner blant Bergens trange smau.

Åpen russcene, boss og brann er våre tre viktigste saker. Når det flyter av boss blir det lettere brann og vanskeligere fremkommelighet.

Sondre Båtstrand, brannrammet politiker

Setter ut vannposter

– Noe annet som diskuteres i Bergen nå er å sette ut strategiske vannposter i trehusbebyggelsen og lære opp beboerne slik at de kan gjøre en førsteinnsats før våre styrker kommer. De kan slokke mye før vi kommer, sier Linde til NRK.

Han bekrefter at bergensere flest har blitt mer opptatt av brannsikkerhet som følge av de mange brannene i sentrum det siste året.

– Sammen med næringsliv, BIR og andre aktører har brannvesenet iverksatt et prosjekt, der vi har sendt mange forslag til politisk høring som skal opp til høsten, forteller Linde.

Ikke brannsikkert nok

Sondre Båtstrand

OPPLEVDE DRAMAET: Sondre Båtstrand har bodd syv år i trehusstrøket ved Kong Oscars gate og Lille Øvregaten i Bergen.

Foto: Privat

Hver femte boenhet i de tette trehusområdene i Bergen er ikke brannsikker nok.

Det viser tilsyn brannvesenet har gjort i nesten 8000 boenheter de siste to årene, skriver VG og lister opp flere av forslagene som brannvesenet har sendt til byens politikere. Mange hus har ikke gode nok rømningsveier, slokkemateriell og røykvarslere.

Bystyrepolitiker Sondre Båtstrand opplevde selv den siste storbrannen på kroppen. Han var en av dem som måtte evakuere da det brøt ut brann i nabohusene.

– Jeg har heldigvis kunnet flytte tilbake selv om det kommer til å være røyklukt i leiligheten noen dager.

– Du er med i Lille Øvregaten Vel som er i gang med et ganske fersk prosjekt?

– Åpen russcene, boss og brann er våre tre viktigste saker. Når det flyter av boss blir det lettere brann og vanskeligere fremkommelighet. Dette er noe vi mener det er viktig at alle følger med og passer på, sier Båtstrand, som har bodd i trehusstrøket i syv år.

Brannen natt til torsdag er den tredje på kort tid i samme område - og den verste, ifølge brannvesenet.

– Ønsker å sove trygt

Lille Øvregaten Vel har rundt 40 medlemmer og et styre på åtte-ni personer som har satt seg noen klare mål. Velforeningen har nedsatt sin egen branngruppe og vært i møte med brannvesenet med innspill til brannplanen. Sydnes og Nøstet Vel skal ha gjort det samme, etter hva NRK erfarer.

– Jeg tror et brannsamarbeid er veldig viktig, og en sak som kommer opp i bystyret til høsten, bekrefter Båtstrand, som sitter i bystyret for Miljøpartiet De Grønne.

Bergen er en av få byer som ikke har planer for trehusbebyggelsen, noe blant annet byantikvaren er kritisk til.

– Det er nærmest mirakuløst hvordan brannfolkene våre klarer å hindre branner i å spre seg. Det gjøres mye bra arbeid, men vi må fortsette å forebygge brann slik at vi kan sove trygt om natten, sier Båtstrand.

Brannoversikt Bergen