Hopp til innhold

Steinblokker på 65 tonn knuste veien på Osterøy: – Setter en støkk i alle

BRUVIK (NRK): Veien som går inn og ut av Bruvik på Osterøy, er feid bort av et stort steinsprang. En privat grusvei kan bli brukt som omkjøringsvei i flere uker.

Ras Bruvik, Osterøy

STEINBLOKK: En stor steinblokk løsnet 180 meter oppe i fjellsiden og knuste veien inn og ut av Bruvik. Det vil ta lang tid før veien åpner.

Foto: Vestland fylkeskommune

– Folk er rystet over det som har skjedd. Når du ser ødeleggelsene, så setter jo det et støkk i alle, sier ordfører Lars Fjeldstad (Sp).

Nødetatene rykket ved 20.30-tiden torsdag ut til et steinras ved Bruvik på Osterøy, nord for Bergen. En buss skal ha kjørt forbi kort tid før steinblokken kom.

Fem til ti meter av veien ble knust i steinspranget og skylt på fjorden. Veien er naturligvis stengt.

Det berører de rundt 150 innbyggerne som bor i bygden Bruvik, da veien er den eneste offentlige inn og ut av bygden.

Bruvikvegen på Osterøy.

Bruvikvegen på Osterøy.

Enorm steinblokk

Steinspranget gikk rundt én kilometer vest for Bruvik, på fylkesvei 5418. Veien er kjent for å være rasfarlig.

– Her har vi ett steinsprang som har tatt med jord og vegetasjon ned i vegbanen. Det er løsna 180 meter over vegbanen, forteller geolog Mari Brøto i Vestland fylkeskommune.

Hun undersøkte rasområdet fredag formiddag.

Brøto forteller at det er en stor steinblokk på rundt 25 kubikk som har løsnet, sammen med flere andre. Geologen mener det er stein på totalt 65 tonn som har truffet veien.

– Steinblokken som har løsnet har nok stått ustabilt i lang tid, og nå til slutt gått i brudd. Vi har et stort opprydningsarbeid foran oss for å lappe sammen veibanen, sier Brøto.

Arbeidet vil ta mellom to og tre uker.

Ras Bruvik, Osterøy

STENGT: Fem til ti meter av Bruvikvegen på Osterøy ble tatt med i steinraset torsdag kveld. En geolog undersøker rasstedet fredag morgen.

Foto: Vestland fylkeskommune

– Veien er borte

– Det er store ødeleggelser. Veien er rett og slett borte. Her åpner det nok ikke denne uken, sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

– Det er en lokal grusvei som kan brukes, men det er ikke en anbefalt omkjøringsvei. Den kan ikke brukes av større kjøretøy, opplyser trafikkoperatør Tine Fjelldavli i Vegvesenet.

Den lokale grusveien går om Sakslia på Njåstadvegen til Lonevåg. Omkjøringen tar rundt 45 min ekstra tid til Osterøybrua.

Steinras på Osterøy Bruvikveien

KNUST: Veien inn til Bruvik er knust av store steiner.

Foto: Politiet

– Ikke overraskende

Ordføreren på Osterøy jobber nå for å sikre at den private omkjøringsveien som er bompengebelagt, blir gratis.

Samtidig tilpasser kommunen tjenestene til hjemmeboende i rasområdet.

– Raset kommer ikke som en overraskende. Det er nok et bevis på det bygdefolket der inne har snakket om i alle år, sier Fjeldstad.

Han mener at Bruvikvegen ikke er like trygg som den «burde være». Det har gått totalt tre ras langs veien de siste åtte årene.

Ordfører i Osterøy kommune

IKKE TRYGG: Veien som er stengt på grunn av steinras er ikke like trygg som den burde være, mener ordfører Las Fjeldstad (Sp) i Osterøy kommune.

Foto: Ken Robert Haltvik

Buss passerte rett før

Politiet og brannvesenet søkte gjennom raset torsdag kveld, og har konkludert med at ingen personer eller kjøretøy ble tatt av raset.

En innbygger skal ha hørt raset, og varslet nødetatene.

– Det har trolig kommet høyt oppe fra fjellsiden, for naboer kilometer unna har hørt buldringen og den varte lenge, sier Knappen.

Silje Therese Lid bor ikke langt unna raset.

– Bussjåføren spurte om jeg hadde hørt raset. Det hadde jeg ikke, men jeg satt meg i bilen og kjørte bort, sier hun.

– Jeg ble helt skjelven da jeg kom frem. Vi har fryktet dette lenge.

Deler av rekkverket er borte og det er et stort hull i veien.

OSTERØY: Bruvik ligger nord for Bergen, på Osterøy.