Varslet om fyll - mistet jobben

Sikkerhetsvakt Marit Andersen sa fra om ukultur på Mongstad. Det kostet henne jobben.

Video Varsler mistet jobben på Mongstad

- Alt kan skje på Mongstad, så lenge det ikke kommer ut, hevder hun.

For to år siden ble hele anlegget evakuert på grunn av eksplosjonsfare i en 70 meter høy reaktor. Men evakueringen av de rundt tusen ansatte ble angivelig vanskeliggjort av at flere ikke var edru.

- Fulle klokken fem

- Folk var allerede så tidlig, klokken fem på ettermiddagen, så fulle at det var fryktelig vanskelig å få evakuert, sier Andersen.

Hun rapporterte hendelsene videre, og saken fikk bred presseomtale. En tid senere sa hun også fra om fyllekjøring og slagsmål inne på Statoil-anlegget. Resultatet var trusler. Etter kort tid hevder Andersen hun fikk beskjed både fra Statoil og arbeidsgiver G4S om at det ikke var trygt for henne å jobbe på Mongstad lenger.

Svakere vern for innleide

Varslervernet ga henne null beskyttelse. Varslerparagrafen beskytter nemlig kun de varslere som ansatt i det firmaet de varsler om. Ikke de som er ansatt hos underleverandører eller på annen måte er innleid arbeidskraft

- Innleid arbeidskraft ser ut til å ha et betydelig svakere vern enn vanlige arbeidstakere, sier forsker Birthe Taraldset ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Ingen kommentar

Statoil sier dette er sak mellom Andersen og hennes arbeidsgiver. Sikkerhetsselskapet G4S vil heller ikke kommentere saken, og viser til at det er en personalsak