Hopp til innhold

Morens advokat og varsleren samarbeidet tett

Robin Schaefer fikk munnkurv i Monika-saken. Men i all hemmelighet pleiet han tett kontakt med morens bistandsadvokat. – Jeg fikk fortløpende vite om truslene han mottok, sier Stig Nilsen.

Stig Nilsen

HAR LEST MANUSET FEM GANGER: – Han beskriver en tøff personlig kamp mot et system som svikter ham, men innholdet synes jeg er nøkternt, sier Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat, Stig Nilsen, om Robin Schaefers bok om Monika-saken.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Reaksjonene vi har sett i dag, der varsleren får unison støtte, og Politiforum krever politimesterens avgang, viser jo at dette blir tatt alvorlig, sier Stig Nilsen.

Han er bistandsadvokat for moren til Monika Sviglinskaja, åtteåringen politiet ikke lenger mener tok sitt eget liv i Sund utenfor Bergen 14. november 2011.

I dag slapp varsleren Robin Schaefer boken med sin versjon av Monika-saken. Den 45 år gamle etterforskeren snublet nærmest over saken, og fant en rekke mangler i etterforskningen, men ble ikke hørt da han ba ledelsen gjenoppta etterforskningen.

Rigmor Isehaug

STØTTET SCHAEFER: Rigmor Isehaug, leder for volds- og sedelighetsavsnittet.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Slik advarte Monika-varsleren sjefene om manglende etterforskning

Etter hvert tok han kontakt med Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat. Den kontakten skulle vise seg avgjørende for saken.

– Ingenting ble tilsynelatende gjort, før bistandsadvokaten fikk informasjon fra Schaefer og det hele etter hvert eksploderte i media, uttalte leder for volds- og sedelighetsseksjonen, Rigmor Isehaug, til Politiforum tidligere fredag.

LES MER: – Politistasjonssjefen støttet varsleren, men ble overprøvd

– Han fikk forbud mot å snakke med meg

– I begynnelsen avtalte jeg med Robin at vi skulle la politiet få sjansen til å se på saken på nytt. Men vi opplevde ikke noen vilje eller imøtekommelse, forteller bistandsadvokat Stig Nilsen.

Robin Schaefer

SKREV BOK: Varlseren Robin Schaefer.

Foto: Helge Skodvin

Han valgte da å hyre inn drapsetterforsker Asbjørn Hansen til å lage en rapport. Samtidig hadde nettet snøret seg rundt Schaefer.

– Jeg fikk fortløpende vite om truslene han mottok. Det er betenkelig at man truer med oppsigelse når noen forsøker å påpeke feil som blir begått. Han fikk jo forbud mot å snakke med andre om saken. Han fikk forbud mot å snakke med meg om saken, sier Nilsen.

Har lest manuset fem ganger

Likevel holdt de to kontakten, også etter at Schaefer bestemte seg for å skrive bok.

Nilsen har lest gjennom manuset flere ganger underveis i prosessen.

– Vi begynte kontakten i januar i fjor, og jeg kom med mine innspill og synspunkter når den var klar, sier Nilsen

– Gir boken et realistisk bilde av det som har skjedd?

– Jeg synes den gir et godt bilde. Han er ganske nøyaktig i det han skriver, og har god dokumentasjon. Han beskriver en tøff personlig kamp mot et system som svikter ham, men innholdet synes jeg er nøkternt.

– Har vært en kamp for meg også

Etter at de to begynte å snakke sammen, er saken blitt gjenopptatt, og en 32 år gammel mann siktet for drap. Nilsen sier det har vært et utfordrende år.

– Det er jo Kristina som helt klart har hatt det tøffest oppe i dette. Robin har også hatt det vanskelig, men det har jo vært en kamp for meg også, det må jeg innrømme. Men jeg er veldig glad for at saken er kommet dit den er i dag, sier bistandsadvokaten.

LES OGSÅ: Politimesteren: – En bok jeg ikke vil like å lese