Hopp til innhold

Får ikke ny jobb fordi han varslet i politiet

HMS-rådgiver Per Terje Engedal og de andre varslerne i Hordaland politidistrikt ble ikke utsatt for ulovlig gjengjeldelse, ifølge ny rapport. For Engedal har varslingen fått store konsekvenser.

Per Terje Engedal

HAR HATT DET VANSKELIG: HMS-rådgiver Per Terje Engedal forteller om en vanskelig tid etter at han varslet i Hordaland politidistrikt.

Foto: Lars Chr Wallace / NRK

– Det har vært et krevende år for politidistriktet, og et krevende år for meg. Det har vært veldig absurd, på mange måter, sier HMS-rådgiver Per Terje Engedal i Vest politidistrikt (tidligere Hordaland politidistrikt) til NRK.

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Politiet henla Monika Sviglinskajas dødsfall som selvmord. Nå er en mann tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter på åtteåringen.

Foto: Privat

Han er en av dem i politiet som har fått varslerstatus i kjølvannet av Monika-saken. Siden varslingen har han vært mye sykmeldt, og på utkikk etter andre jobber.

Samtidig har han ventet spent på myndighetenes vurdering av varslingssaken hans. Justisdepartementet har bedt advokatfirmaet Wiersholm gå gjennom saken til Engedal og tre andre varslere, politiadvokatene Liv Giertsen, Line Skjengen og tidligere seksjonsleder Rigmor Isehaug.

I dag falt «dommen»: De fire varslerne varslet forsvarlig. Men ingen av dem er blitt utsatt for gjengjeldelse i strid med forbudet i arbeidsmiljøloven.

NRK har bedt om innsyn i rapporten fra Wiersholm, men departementet mener foreløpig den ikke har offentlig interesse. Dermed er den offentlige informasjonen fra rapporten så langt begrenset til en pressemelding på Justisdepartementets nettsider.

Har fått lese gjennom

Varslerne har fått lese gjennom rapporten, men har forbud mot å referere fra den.

I pressemeldingen skriver departementet at selv om det ikke er konstatert gjengjeldelse, «må arbeidsgiver stille seg spørsmål om det hadde vært mulig å skåne varslerne bedre», ifølge Wiersholms rapport.

Advokatfirmaet peker også på at ikke alle kritikkverdige forhold omfattes av varslingsreglene, for eksempel arbeidsmiljøproblemer knyttet til ledelse.

«Ikke interessert i sånne folk»

Engedal forteller om en vanskelig tid etter varslingen. Spesielt har det gitt seg utslag på arbeidsmarkedet, når han har søkt seg bort fra politiet.

– Det er kanskje det som skremmer meg aller mest med denne saken. Det har vært mye fokus på dette med varsling, og det å etablere gode varslerrutiner. Men det å få det stempelet som varsler ... Samfunnet er nok ikke beredt på det ennå, sier Engedal i et åpenhjertig intervju med NRK.

Han forteller at han under flere jobbintervjuer har fått følelsen av at han oppfattes som illojal, selv om han bare gjorde det som var jobben hans som HMS-rådgiver: Si ifra om det som ikke fungerte på sin egen arbeidsplass.

– Jeg har søkt på fryktelig mange jobber. Under intervjuene kommer man jo inn på Hordaland politidistrikt, og at jeg er en av varslerne, og da ser en at interessen opphører, sier Engedal.

Etter den forrige Wiersholm-rapporten var han på et intervju der han fikk vite at han var den best kvalifiserte søkeren.

– Men jeg fikk beskjed om at de helst så at jeg trakk søknaden min. En annen gang fikk jeg høre direkte at «Per Terje, det kan godt hende du har helt rett, men kundene våre er ikke interessert i sånne folk», sier Engedal.

I dag er han usikker på hva han skal svare på spørsmålet om hvorvidt varslingen var verdt det.

Kaare Songstad

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Politiet: Godt grunnlag for å komme videre

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt holdt tirsdag ettermiddag pressekonferanse om rapporten.

– Det er en lang rapport, som vi må ta oss tid til å lese gjennom. Rapporten blir viktig for oss nå i fortsettelsen, og jeg fra min side vil ha stort fokus på hvordan ledelse utøves i Vest politidistrikt, sier Songstad.

Han har som mål at saker som man har sett i politidistriktet den siste tiden fremover skal løses gjennom god samhandling, og sier det allerede er iverksatt flere tiltak for å nå det målet.

Som NRK fortalte i helgen, er et av tiltakene å opprette en egen varslingsgruppe i politidistriktet.

– Det blir et supplement til det ordinære varslingssystemet. Det er noe ingen andre i politiet har, men vi tenker at det er viktig i vår situasjon å gjøre litt ekstra, sier Songstad.

Blant målene med gruppen er å få vurdert så tidlig som mulig om en sak skal behandles som en varslingssak.

Songstad sier han ser mange utfordringer og at det er mye å lære av rapporten.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass det siste viktige dokumentet utenfra, slik at vi kan komme i gang med å samle trådene. Vi har nå et godt samlet grunnlag for å komme oss videre, sier politimesteren.

Anundsen: – Viktige læringspunkter

Advokatfirmaet Wiersholm har tidligere også vurdert «hovedvarsleren» Robin Schaefers sak. I forrige uke avsluttet Spesialenheten sin etterforskning av den saken, og slo fast at politiet ikke kunne straffes for brudd på arbeidsmiljøloven.

Anders Anundsen

VIL LÆRE: Justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I Schaefers sak slo Wiersholm fast at politiet ikke hadde beskyttet ham mot gjengjeldelse. Når de nå ikke konkluderer med det samme i dagens rapport, er det lite trolig at Spesialenheten vil starte noen ny etterforskning.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier rapporten uansett vil bli nøye fulgt opp.

– Dette er viktige læringspunkter som vi vil ta med oss i det videre arbeidet med arbeidsmiljøutfordringer i etaten. Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak, sier Anundsen i pressemeldingen fra Justisdepartementet.