Varsler tøffere krav til fiskeoppdrettere

Per Sandberg går i strupen på oppdrettsnæringen. – Ikke akseptabelt at gamle smoltanlegg får forurense fritt, sier den ferske fiskeriministeren.

Per Sandberg

VIL RYDDE OPP: Fiskeriminister Per Sandberg mener også gamle og små settefiskanlegg må rense utslippsvannet sitt.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

I november fortalte NRK at gamle settefiskanlegg, som produserer smolt, ikke er pålagt å rense utslippene sine , samtidig som det er strenge krav til rensing for nyere og større anlegg.

Norges jeger- og fiskerforbund tok da til orde for at utslippsløyvet for gamle anlegg burde revurderes og skjerpes. Prosjektleder for villaks i forbundet, Alv Arne Lyse, sa da at vann med fôrrester og fiskeavføring bør samles opp og brukes til gjødsel eller biogass.

Det er ingen cowboyer i denne bransjen, men seriøse, hardtarbeidende folk som tar lov og regelverk på fullt alvor.

Hans Inge Algrøy, Sjømat Norge

– Dette er ille!

Nå får han støtte fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Den nye statsråden reagerer sterkt på at gamle oppdrettsanlegg ikke er pålagt rensekrav.

– Det er ille! Det må ordnes opp i. Også gamle anlegg må ha rensing, sier Sandberg til NRK.

– Dette er friske og fine toner fra regjeringen, sier Alv Arne Lyse.

Han mener Sandberg og Fiskeridepartementet bør gi gass og endre lovverket.

– Jeg ser ingen grunn til at regjeringen ikke bare skal ta skrittet fullt ut, slik at en blir kvitt de gamle forurensende anleggene, sier Lyse.

Hans Inge Algrøy

NEGATIV TIL RENSEKRAV: Hans Inge Algrøy, regionsjef for Sjømat Norge på Vestlandet.

– Ingen cowboyer i bransjen

Hans Inge Algrøy er regionsjef for Sjømat Norge på Vestlandet.

– De anleggene vi snakker om her i Hordaland er små settefiskanlegg som er bygd for lenge siden og ikke er underlagt rensekrav. De er spredt over hele fylket slik at utslippene fra enkeltanlegg er veldig små. Det er ikke her vi bør starte, sier Algrøy til NRK.

Han mener at anleggene først bør bli underlagt rensekrav når de bygges ut.

– Sandberg er opptatt av at næringen skal være skikkelig og uten forurensning, og det er vi enige i. Det er ingen cowboyer i denne bransjen, men seriøse, hardtarbeidende folk som tar lov og regelverk på fullt alvor.

Fiskestim

FÔR OG AVFØRING: Utslippsvannet fra de gamle og små settefiskanleggene slippes urenset ut i sjøen, mens de større og nyere anleggene alle er pålagt strenge rensekrav.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Mener sjøen tåler utslippene

Det er fylkesmennene som har myndighet til å revurdere gamle utslippsløyver.

Seniorrådgiver Tom N. Pedersen ved miljø- og klimaavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland har tidligere uttalt at mange av anleggene er svært små og at mange sjøområder fint tåler utslippene derfra.

– Men hvis helsetilstanden på miljøet er for dårlig, kommer kravene, forsikret Pedersen.